Supranumit ”Luceafărul poeziei românești”, Eminescu s-a născut în 15 ianuarie 1850 la Botoșani. A urmat cursurile gimnaziale le Cernăuți, la vârsta de 16 ani debutând în Revista ”Familia” a lui Iosif Vulcan cu poezia ”De-aș avea”. La 19 ani va studia Filosofia la Universitatea din Viena și la 22 de ani își va continua studiile la Berlin. În paralel va publica în Revista ”Convorbiri Literare” a Societății ”Junimea”. Revenit în țară s-a stabilit la Iași, unde va desfășura o fecundă activitate de jurnalist la ”Curierul de Iași” și apoi la ”Timpul”, oficiosul conservatorilor români. Odată cu stabilirea la București a lui Titu Maiorescu și a fruntașilor junimiști, Eminescu va deveni și el bucureștean, continuând activitatea publicistică la ”Timpul” și pe cea poetică la un nivel excepțional dar și epuizant, manuscrisele sale dăruite de Titu Maiorescu Academiei însumând 46 de volume!
Colegiul Național "Mihai Eminescu" din București; Colegiul Național "Mihai Eminescu" din Botoșani; Colegiul Național "Mihai Eminescu" din Oradea, județul Bihor; Colegiul Național "Mihai Eminescu" din Satu Mare; Colegiul Național "Mihai Eminescu" din Chișinău, Republica Moldova; Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" din Pașcani, județul Iași; Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" din Buzău; Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" din Suceava; Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" din Fălticeni, județul Suceava; Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" din Bistrița, județul Bistrița-Năsăud; Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" din Vulcan, județul Hunedoara; Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" din Târgu Neamț, județul Neamț; Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" din Târgu Secuiesc, județul Covasna; Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" din Târgu Frumos, județul Iași; Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" din Vatra Dornei, județul Suceava; Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" din Ungheni, Republica Moldova. Școala Gimnazială "Mihai Eminescu" din Iași; Școala Gimnazială "Mihai Eminescu" din București; Școala Gimnazială "Mihai Eminescu" din Timișoara, județul Timiș; Școala Gimnazială "Mihai Eminescu" din Bistrița, județul Bistrița-Năsăud; Școala Gimnazială "Mihai Eminescu" din Bacău; Școala Gimnazială "Mihai Eminescu" din Galați; Școala Gimnazială "Mihai Eminescu" din Sfântu Gheorghe, județul Covasna; Școala Gimnazială "Mihai Eminescu" din Brașov; Școala Gimnazială "Mihai Eminescu" din Constanța.
Donatori
Delia Lazar
0 RON
PANAIT MARIANA
0 RON
Supranumit ”Luceafărul poeziei românești”, Eminescu s-a născut în 15 ianuarie 1850 la Botoșani. A urmat cursurile gimnaziale le Cernăuți, la vârsta de 16 ani debutând în Revista ”Familia” a lui Iosif Vulcan cu poezia ”De-aș avea”.
La 19 ani va studia Filosofia la Universitatea din Viena și la 22 de ani își va continua studiile la Berlin. În paralel va publica în Revista ”Convorbiri Literare” a Societății ”Junimea”. Revenit în țară s-a stabilit la Iași, unde va desfășura o fecundă activitate de jurnalist la ”Curierul de Iași” și apoi la ”Timpul”, oficiosul conservatorilor români. Odată cu stabilirea la București a lui Titu Maiorescu și a fruntașilor junimiști, Eminescu va deveni și el bucureștean, continuând activitatea publicistică la ”Timpul” și pe cea poetică la un nivel excepțional dar și epuizant, manuscrisele sale dăruite de Titu Maiorescu Academiei însumând 46 de volume! Singurul volum de poezii i-a fost publicat de Maiorescu, fiind socotit în întregime o culme a poeziei române. Și ca jurnalist este apreciat ca un vârf în domeniu. A scris și proză: nuvele și un roman filosofic, ”Geniu Pustiu”.
Cel mai însemnat poet și jurnalist român s-a stins din viață la Sanatoriul Suțu în ziua de 15 iunie 1889 și a fost înmormântat la Cimitirul Bellu. Caracterizându-i creația, Tudor Vianu aprecia că ”fără Eminescu am fi mai altfel și mai săraci”.