Eveniment GÂNDIT ÎN ROMÂNIA

EDIȚIA a IV-a ȘTEFAN ODOBLEJA

Gând-IT în România / Concert ”The Tiger Lillies” - Teatrul Național Cluj - 28.06.2025_19.00

Parteneri

parteneri si sponsori
parteneri si sponsori
parteneri si sponsori
parteneri si sponsori
parteneri si sponsori
parteneri si sponsori
Gând-IT în România / Concert ”The Tiger Lillies” - Teatrul Național Cluj - 28.06.2025_19.00

Sponsori

parteneri si sponsori
parteneri si sponsori
parteneri si sponsori
parteneri si sponsori
parteneri si sponsori

A patra ediție a Galei GÂND-IT IN ROMÂNIA , dedicată domeniului IT, a purtat numele lui ȘTEFAN ODOBLEJA, savant român promotor mondial al ciberneticii, creatorul conceptului de „conexiune inversă” (feedback) și s-a desfășurat la Cluj, la Teatrul Național Lucian Blaga. În deschiderea Galei a fost proiectat un film documentar despre el. Lucrarea sa, „Psihologia consonantistă”, publicată la Paris in 1938, a apărut cu zece ani înainte de tipărirea ideilor lui Norbert Wiener - care este cunoscut ca inițiator al ciberneticii. În 1972, la Congresul Internațional de Cibernetică de la Paris, Odobleja a fost reabilitat ca predecesor al lui Wiener. Este considerat în prezent „părintele spiritual al ciberneticii”. Academia Română l-a recunoscut drept unul dintre marii vizionari ai științei mondiale.

În cadrul Galei au fost acordate premii la 9 categorii, celebrând excelența românească în domeniile conexe IT-ului în special și culturii în general. Premiul LYCEUM (Echipa Alphatronic de la Transylvania College mentorați de Gabriela Iușan, Florin Cherecheș și Călin Grigorovici); Premiul MENTORAT (Răzvan Bologa, Fondator Nextlab.Tech), Premiul BIZINVENT (Mărioara Mihali, Iulia Bara, Ioana Popa şi Cătălina Rizel (Fondatoare Rhythm Touch), Premiul UNIVERSITARIA (CRISTIANA MOROZ-DUBENCO, Doctorand în informatică, Asistent de cercetare la UBB Cluj Napoca), Premiul Robotică (Mihai Crăciunescu, CEO Adapta Robotics), Premiul CULTURĂ (Tompa Gabor,  Regizor, director al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj), Premiul ACADEMICA (Florin Filip, Academician), Premiul INOVAȚIE IT (Mihai Filip, CEO Oves Enterprise) MARELE PREMIU (Mircea Bocu, inginer electronist, pionier al informaticii clujene).

Premiile au fost înmânate pe scenă de mari personalități românești ale lumii academice, culturale sau din educație, mare parte din ele fiind din Cluj. Fiecare personaj premiat a avut în preambul un film video, un fragment dintr-un interviu eseu realizat de Asociația noastră. Spectatorii au avut parte de o experiență complexă, de speech-uri memorabile, însoțite de film si muzică, într-o atmosfera selectă a celei mai rafinate expresii culturale și științifice din România.

La finalul Galei, am oferit un concert al celebrei trupe britanice, de cabaret avangardist, The Tiger Lillies, care sfidează orice clasificare facilă. Cu rădăcini în Kabarett-ul berlinez interbelic, dar infuzată cu dizarmonii deliberate, ritmuri minimale, acordeon, pian dezacordat și falseturi absurde, cu un text inteligent, filozofic, intunecat si satiric în același timp, trupa creează un peisaj sonor aproape teatral. De ce vi i-am propus pe ei? Pentru că în epoca de explozie a inteligenței artificiale, există creatori a căror muzică și expresie scenică nu ar putea fi creată niciodată de inteligența artificială.