1934 este anul în care ia ființă în cadrul Facultății de Medicină din București catedra de endocrinologie, al cărui eminent profesor avea să fie doctorul Constantin Ion Parhon.
Contribuțiile sale remarcabile în toate domeniile acestei specialități, mai ales în studiul ovarului, al tiroidei, paratiroidei, timusului, epifizei și în aproape toate glandele cu secreție internă, reprezintă o operă considerabilă.
Creator fiind al uneia dintre cele mai valoroase școli medicale românești, doctorul Parhon a dezvoltat endocrinologia, legând-o de toate problemele practicii medicale.
Pornind de la concepții extrem de pertinente, Parhon a acordat un loc important în cercetările sale clinice și experimentale, nu numai psihiatriei și endocrinologiei, ci și iliki-biologiei, așa cum denumise studiul asupra bătrâneții. El este de fapt, fondatorul, în România, al școlii de geriatrie.
Întreaga sa activitate în acest domeniu a fost încununată prin înființarea, în 1952, a Institutului de Geriatrie pe care l-a condus timp de 5 ani.
A fost ales membru titular al Academiei Române.