Profesor la Duke University, Adrian Bejan este unul dintre cei mai străluciţi oameni de ştiinţă români care activează în prezent peste hotare. A plecat din România comunistă în anii '60 şi s-a stabilit în SUA, unde, la Massachusetts Institute of Technology şi-a cultivat pasiunea pentru inginerie, ajungând peste ani la o viziune nouă despre lume şi natură care s-a materializat într-o teorie originală - teoria constructală.

Prestigioasa „Science et vie” a explicat pe zece pagini legea constructală pe care Adrian Bejan a descoperit-o. „Aceată lege se aplică tuturor sistemelor curgătoare, indiferent că este vorba de organismul uman, automobilele care merg pe șosele sau animale urcând spre pășunile Vrancei. Totul tinde să curgă spre mai bine, spre perfecțiune. Toată geografia pământului se bazează pe ideea asta”, susține cercetătorul. Principiul construc­tal este simplu, unic și fecund: cât mai buna repartizare geometrică a imperfecțiunilor.

Este primul român distins cu Medalia "Benjamin Franklin", decernată de-a lungul vremii unor oameni de geniu ca Nikola Tesla, Thomas Edison, Albert Einstein.

„Eu am ales să fiu fericit. Nu are sens să privești înainte altfel decât cu speranță”