Ana Maria Stancu este fondatorul asociației E-Civis și inițiatoarea proiectului RoboHub, unde organizează cursuri de robotică pentru copiii din familii dezavantajate. Este și CEO al firmei Bucharest Promo Robots, primul start-up din România adresat pieței de roboți umanoizi de servicii. Compania a fost inițiată în cadrul programului Start-up Nation și oferă, în acest moment, trei tipuri de servicii: închirierea roboților umanoizi de servicii pentru evenimente sau companii, realizarea de aplicații personalizate pentru roboți și distribuția în România a acestora.
În 2019 a reușit să aducă la București Forumul European al Roboticii, cea mai importantă întâlnire a comunității de experți în domeniul roboticii și inteligenței artificiale din Europa. În același an devenea membru euRobotics, o organizație non-profit cu sediul în Bruxelles ce are drept obiectiv dezvoltarea roboticii în beneficiul economiei și societății europene, fiind primul român ales în boardul acestei organizații. Un an mai târziu, după debutul pandemiei în țara noastră, Bucharest Robots își oferea sprijinul, punând la dispoziție, în mod gratuit, roboții autonomi de dezinfecție cu lumina UVC către spitalele românești care le-au cerut ajutorul.
Se implică și într-o nouă direcție de business: agricultura făcută tot cu ajutorul roboților, din necesitatea de a gestiona doza de impredictibil pe care o aduce natura. Astfel, robotul Nero poate merge pe teren accidentat, poate urca trepte, se poate rostogoli și poate transporta echipament de supraveghere care să monitorizeze sănătatea viei. A fost adus în România de RobHUB, ca parte a colaborării cu un start-up de tehnologie în agricultură - Agricloud. Rolul lui este acela de a sesiza micile modificări de pe partea inferioară a frunzelor și a da alerte timpurii de boală, cu 20-30 de zile înainte ca aceasta să se instaleze. Există discuții cu un operator telecom din România pentru ca Nero să poată transmite date printr-o conexiune 5G.
În universități din întreaga lume sunt în teste roboți care ușurează și mai mult munca oamenilor, dar care nu trec deocamdată bariera de cost. Un exemplu este cel al unui braț robotic acționat de o dronă pentru a culege mere, dar care consumă atâta curent electric încât nu poate fi rentabil. „Inteligența artificială va fi din ce în ce mai prezentă în viețile noastre, ne oferă instrumente și ne fac recomandări care ne-o fac mai ușoară. Este important însă ca decizia finală să o ia oamenii.”