Ciprian Tomuleasa
 
Medic primar hematolog, Institutul oncologic Ion Chiricuță, Cluj-Napoca; Cercetător științific, Centrul de cercetări Medfuture UMF Cluj- Napoca
 
Este cel mai tânăr conducător de doctorat în medicina din România, a publicat peste 180 de articole internaționale, are indice Hirch de 30 și a coordonat peste 15 granturi naționale și internaționale, colaborând cu universități de prestigiu din Europa, Statele Unite, Israel, Japonia sau China, incluzând cu laureatul Premiului Nobel pentru Chimie 2004 - profesorul Aaron Ciechanover, dar si cu profesorul Gabriel Ghiaur, din Statele Unite.
 
Ciprian Tomuleasa are deja în palmares o performanţă cu care nu se pot lăuda mulţi colegi de vârsta lui: a descoperit o nouă metodă de diagnosticare a cancerului de căi biliare (colangiocarcinomului intrahepatic), împreună cu o echipă din SUA, China şi Japonia, studiul fiind deja publicat în America. A făcut această descoperire în timp ce se afla în SUA, unde a studiat timp de doi ani la Johns Hopkins Hospital din Baltimore, Maryland, desemnat „cel mai bun spital al Americii” timp de 20 de ani consecutiv. Este un spital care a dat peste 30 de laureaţi ai Premiului Nobel şi care ajută la definirea medicinei moderne.
 
În cadrul acestui nou test de diagnosticare a cancerului de căi biliare, sunt aplicate principiile biologiei moleculare și ale genomicii funcționale în oncologia medicală. În 2012, Ciprian Tomuleasa a fost singurul român din generaţia sa care a obţinut un program de cercetare postdoctorală la acest renumit spital. Studiile din Baltimore, de la Spitalul Johns Hopkins au fost pe ficat. Cercetarea sa postdoctorală a fost pe medicină internă, în divizia de gastroenterologie.
 
”Experienţa din Baltimore a ajutat la formarea mea ca medic şi ca om de ştiinţă. Nu pot spune că sunt un om de ştiinţă foarte bun. Sper să fiu peste 20 de ani. Dar aplicând principiile învăţate la acest spital, am reuşit în ultimii doi ani să public articole foarte bune din România, la nivel de Europa de Vest. Însă, cu toţii mai avem mult de învăţat, ţinând cont de faptul că un medic învaţă tot timpul, iar trainingul său nu este niciodată considerat a fi sfârşit” - spune dr. Tomuleasa.
 
Deşi a avut posibilitatea să se stabilească în SUA, el a ales totuşi Clujul unde îşi continuă munca începută la Johns Hopkins Hospital.
“Puteam rămâne și în Statele Unite ale Americii, dar România poate fi un loc unde se face cercetare și medicină de înaltă performanță. Avem potențial uriaș, infrastructura este incomparabil mai bună decât în urmă cu 10 ani. Cred că odată cu training-ul în Statele Unite și Europa, putem aplica toate cunoștințele dobândite la noi în țară”, spune Ciprian Tomuleasa.
 
Am făcut şi voi face medicină din plăcere“, spune Ciprian Tomuleasa. Se poate lăuda cu o tolbă plină de premii, cu întâlniri cu laureaţi Nobel şi cu specialişti de la care a învăţat meserie. A încheiat un stagiu si la Institutul oncologic clasat pe primul loc în topul celor mai bune spitale pentru tratarea cancerului din SUA, MD Anderson Cancer Center din Houston.
 
Deși a promovat examinările pentru obţinerea licenţei de practică a medicinei în America, crede că locul său este în ţara sa.
 
Bineînţeles că stagiile de perfecţionare în Occident sunt obligatorii, dar locul nostru, ca români, este în România. Indiferent de carieră” - spune doctorul Tomuleasa.