Cornel Amariei, cofondator al .lumen
A construit primul robot la 15 ani, a înființat primul club de robotică din licee, apoi la 16 ani a primit și prima ofertă de job. Tot în adolescență și-a început și prima afacere.
.lumen este un startup înființat în 2020 cu misiunea de a inventa ochelari pentru nevăzători. Este un proiect de cercetare probabil unic în lume. A câștigat în 2021 o finanțare de nouă milioane de euro de la European Innovation Council, unul dintre cele mai pretențioase acceleratoare europene. Și premiul Red Dot: Luminary Award, cel mai prestigios premiul al celei mai importante competiții globale de design. Înainte de .lumen, Cornel a fost Head of Innovation în Continental Automotive Systems.
A studiat în Germania, la Jacobs University. A fost o perioada în care s-a putut concentra pe alte pasiuni, mai ales muzica. Și în care a înțeles importanța networking-ului. A ales calea antreprenoriatului pentru că acesta îi permite să transforme problemele pe care le observă în soluții ce ajută oameni. “Make meaning not money” este motto-ul lui.
.lumen a identificat o problemă urișă și apoi a venit cu o soluție inovativă. Sunt 40 de milioane de nevăzători și numărul va crește către 100 milioane până în 2050. Există soluții pentru a citi text, există soluții pentru a recunoaște anumite obiecte, și există soluții pentru comunicare, nevăzătorii folosesc foarte bine smartphones sau laptopuri. Însă dacă ne uitam la mobilitate și orientare, există aceleași două unice soluții de mii de ani: câinele ghid și bastonul pentru nevăzători. Câinele ghid este foarte interesant, însă în toată lumea sunt doar 28.000 de câini ghid la 40 de milioane de nevăzători. Antrenamentul unui câine ghid costă 40-60.000 de dolari. Este foarte greu pentru un nevăzător să aibă grijă de un câine ghid. Cornel Amariei a replicat ce face un câine ghid folosind tehnologia, fără a avea dezavantajele ce fac câinele ghid o soluție non-scalabilă. Se poate spune că .lumen este un câine-ghid tehnologic.
A contribuit și la scrierea a peste 50 de patente.
Recomandarea lui pentru tineri? ”Întotdeauna faceți lucruri noi, întotdeauna începeți un hobby / pasiune / experiență nouă. Numai așa vă dezvoltați și numai așa puteți veni cu idei innovative. Viață profesionala și viață academica ne învață să ne focusam pe un singur lucru, să devenim experți. Dar ideile vin din lucruri conexe, niciodată din expertiza. Experții nu pot inova. Oamenii care inovează sunt oamenii care sunt foarte curioși, oamenii care sunt foarte pasionați de anumite lucruri sau pasionați de ideea de a cunoaște cât mai multe lucruri. În principal, dacă ne uităm un pic de unde vin inovația și creativitatea, vedem că vin din a lua lucruri conexe și a le pune împreună pentru prima dată într-un mod în care poate alții nu s-au gândit.”