Este profesor "Aaron T. Beck"  de psihologie clinică și psihoterapie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent este profesor asociat la Icahn School of Medicine at Mount Sinai⁠ și este director de cercetare al Institutului Albert Ellis, ambele aflate în New York, SUA. Este președintele și directorul executiv al The International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health, un centru de excelență în cercetare al Universității Babeș-Bolyai. În anul 2020 a fost ales în funcția de rector al Universității „Babeș-Bolyai”. 
Temele sale de cercetare vizează cu predilecție factorii psihologici implicați în sănătate (incluzând optimizarea/dezvoltarea personală) și boală, într-o paradigmă cognitivă, multinivelară (de la neurogenetică - la psihologia interculturală) și imersată tehnologic (ex. psihoterapie prin realitate virtuală/robotică). A publicat un număr mare de articole și capitole/cărți la edituri de prestigiu din țară și străinătate, care au atras mii  de citări, fiind astăzi cel mai citat psiholog din România.
Este co-editor al Journal of Rational-Emotive and Cognitive-Behavior Therapy (Web of Science/Springer) și al seriei Best Practices in Cognitive-Behavioral Psychotherapy (Springer), fiind considerat unul dintre reprezentanții vizibili ai mișcării de tip „evidence-based” în psihologia clinică/psihoterapia internațională. In ultimele analize ale Stanford-Elsevier a fost inclus in 2019 si 2020 intre primii 2% cei mai citati oameni de stiinta ai lumii (in sistemul Scopus), iar din 2022 este membru al Academia Europaea (Academy of Europe).
În anul 2015 a publicat monografia dedicată psihologiei românilor (Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor într-o monografie cognitiv-experimentală, editura Polirom). 
Din anul 2016 este președintele Asociației Psihologilor din România. Pentru activitatea științifică, în anul 2008 a fost decorat cu Ordinul Național pentru Merit în Grad de Cavaler.

„M-am născut în 23 noiembrie 1972, la Satu Mare. Am crescut în Satu Mare, un oraş cochet, complex ca istorie şi compoziţie etnică, unde am învăţat să fiu dialectic, adică să fiu tolerant, dar să-mi exprim în acelaşi timp identitatea românească. Multe vacanţe le-am petrecut la bunici, în „Ţara Codrului” (Satu Mare/Maramureş), unde am învăţat ce înseamnă bunul-simţ şi satul românesc tradiţional (cu tot ce implică el). Am absolvit Liceul „Doamna Stanca” din acelaşi oraş, secţia de biochimie. Pe parcursul liceului (dar şi a şcolii în general), viaţa mi-a fost marcată de studiu şi sport, restul activităţilor desfăşurându-se într-un cadru definit de aceste două axe. Am fost un participant constant la Olimpiade.
Interesele sportive gravitau între tenis de câmp, fotbal, atletism şi arte marţiale. Cele mai mari reuşite au constat în cateva premii regionale (Transilvania) la atletism (ex. alergare 100 de metri, săritura în înălţime) şi în bucuriile date de restul activităţilor sportive.
La nivel universitar am absolvit specializarea Psihologie la UBB. Programul de studiu a fost de cinci ani, ultimii doi parcurgându-i într-unul singur (m-am grăbit mereu deoarece mă plictiseşte prezentul şi mă atrage viitorul…unii spun că nu ştiu să mă bucur de prezent!). Doctoratul l-am început la UBB în anul 1996 şi l-am terminat în 1999, avându-l coordonator pe profesorul Ioan Radu, un adevărat mentor. O parte din programul de doctorat l-am parcurs la SUNY at Binghamton, SUA, cu o bursă Guvernamentală. Prin faptul că l-am avut coordonator pe profesorul Radu, sunt conştient că îmi rămâne ca obligaţie tradiţia clujeană în psihologie, ca filiaţie doctorală fiind a patra generaţie de la fondatorul psihologiei (Wundt) la nivel internaţional: Wundt–Goangă–Roşca–Radu; de asemenea, mă simt apropiat de profesorul şi psihologul Nicolae Mărgineanu, prin traiectoria profesională marcată de formarea şi activităţile din SUA.

Programul postdoctoral l-am parcurs în SUA, la prestigioasa universitate americană Mount Sinai School of Medicine din New-York, în domeniul medicinii comportamentale (Bio-behavioral and Integrative Medicine Programs), cu accent pe oncologie. Supervizor mi-a fost profesorul Guy Montgomery. 
În psihoterapie şi psihologie clinică am avut şansa să lucrez şi să fiu mentorat direct de profesorii americani Albert Ellis şi Aaron T. Beck, declaraţi în analizele de specialitate internaţionale între primii psihologi şi/sau psihoterapeuţi ai secolului XX. 

Din 2007 sunt profesor universitar de ştiinţe cognitive clinice şi conducător de doctorat. Când am obţinut conducerea de doctorat, profesorul Radu, cel care a „reiniţiat psihologia la Cluj” după revoluţia din 1989,  a spus că sunt primul „produs complet” al psihologiei româneşti postrevoluţionare – de la preparator la profesor conducător de doctorat.
Între anii 2000-2007 am stat/locuit mai mult în New-York, SUA, decât în ţară, „East Village” fiind a doua mea casă, iar New-York-ul singurul oraş în care mi-ar plăcea să locuiesc dacă nu ar exista Cluj-Napoca! Cred în Tradiţie, Excelenţă şi Onoare. Cred că ele pot fi atinse doar prin Bun simţ, Raţionalitate/Gândire critică şi Curaj.
 Eu chiar iau în serios ştiinţa; ea nu este pentru mine un serviciu de rutină de la ora 8 la ora 15, după care merg la piaţă sau să-mi trăiesc viaţa…ştiinţa serioasă cere devotament, vocaţie şi rigoare, trebuind împletită în mod creativ şi fericit cu viaţa, nu văzută ca o categorie din viaţă stabilită prin orar! Nu susţin niciun fundamentalism ştiinţific; pentru mine ştiinţa este  acum cea mai riguroasă modalitate de a genera cunoaştere, fără a fi perfectă şi fără a fi probabil nici ultima modalitate de cunoaştere creată de om.
 
CUNOAȘTEREA ÎNCEPE CITIND. Iată recomandările domnului profesor Daniel David (grupate pe perioadele dezvoltarii ontogenenice):
 
1.   Biblia (care merită comparată în perioada adultă cu Coranul, Scrierile Vedice şi Budiste)
2.   Basme (Andersen, Creangă, Ispirescu, fraţii Grimm)
3.   Legendele Olimpului (în adaptarea lui Mitru Alexandru)
4.   Homer: Iliada (la care trebuie adăugate Odiseea şi lucrarea lui Vergilius: Eneida)
5.   M. Ludemis: Icar
6.   K. May: Winnetou (dar merită citite toate lucrările din serie)
7.   J. Verne: 20.000 de Leghe Sub Mări (dar merită citite toate lucrările din serie)
8.   D. Defoe: Robinson Crusoe
9.   M. Twain: Aventurile lui Huckleberry Finn
10. J. London: Chemarea Străbunilor (Sălbăticiei, aş fi spus eu)
11. A. Dumas: Contele de Monte Cristo
12. I. Asimov: Roboţii de pe Aurora (dar şi Zeii Înşişi)
13. J.R.R. Tolkien: The Hobbit (dar şi Lord of the Rings)
14. L. Carroll: Alice in Wonderland
15. M. Eliade: Maitreyi
16. U. Eco: Numele Trandafirului
17. T. Mann: Muntele Vrăjit
18. H. Hesse: Jocul cu Mărgele de Sticlă
19. E. Hemingway: The Snows of Kilimanjaro (dar şi The Old Man and the Sea)
20. F. Dostoievski: Fraţii Karamazov
21. L. Tolstoi: Război şi Pace
22. F. Kafka: Procesul
23. Platon: The Republic
24. Aristotel: Politics
25. Plutarch: Lives of the Noble Greeks and Romans
26. I. Kant: Critica Raţiunii Pure (dublată de celelalte două „Critici”)
27. F. Nietzsche: Aşa Grăit-a Zarathustra (dar şi Omenesc, prea Omenesc)
28. A.N. Whitehead şi B. Russell: Principia Mathematica
29. L. Wittgenstein: Tractatus Logico-Philosophicus (traducerea Pears-McGuinness din 1961)
30. R. Carnap: The Logical Structure of the World (dar şi Pseudoproblems in Philosophy)
31. K. Popper: The Logic of Scientific Discovery
32. W. Quine: From a Logical Point of View. (conţine „Two Dogmas of Empiricism”)
33. T. Kuhn: Structura Revoluţiilor Ştiinţifice
34. P. Feyerabend: Against Method
35. C. Peirce: Collected Papers (lucrările fundamentale despre pragmatism; editori: Charles Hartshorne şi Paul Weiss).
36. C. Perelman: The New Rhetoric and the Humanities: Essays on Rhetoric and its Applications
37. Epictet: Discourses
38. Marcus Aurelius: Meditations
39. Sfântul Augustin: Confessions
40. Sun Tzu: The Art of War  
41. N. Machiavelli: Principele
42. J. Piaget: Inţelepciunea şi Iluziile Filozofiei
43. C. Darwin: The Expression of the Emotions in Man and Animals (dublată de Originea Speciilor)
44. B.F. Skinner: Walden Two (dublată de About Behaviorism)
45. A. Ellis şi R. Harper: Ghid pentru o Viaţă Raţională (dublată de Reason and Emotion in Psychotherapy)
46. P. Churchland: Matter and Consciousness
47. D. Dennet: Consciousness Explained
48. R. Dawkins: The Selfish Gene
49. G. Orwell: 1984 (dar şi Ferma Animaleor)
50. S.P. Huntington: Clash of Civilizations