Helmut Sturmer, scenograf de teatru și film
“Mă simt acasă acolo unde simt că am rost sau unde simt că am prieteni. După 50 de ani de meserie sunt încă ocupat să-mi găsesc drumul ca scenograf”
De peste 50 de ani Helmut Stürmer este „un comis-voiajor în d-ale artelor”, cum se autodefinește. A lucrat cu regizori foarte mari, printre care Liviu Ciulei, Alexandru Dabija, David Esrig, Vlad Mugur, Radu Penciulescu, Lucian Pintilie, Silviu Purcărete, Andrei Şerban, Tompa Gábor ori Niky Wolcz, la sute de spectacole de teatru, dar și la câteva filme.
Este un nume multipremiat al scenografiei internaţionale.
S-a născut la Timișoara, în anul 1942. După absolvirea liceului, a fost o vreme actor la Teatrul German de Stat din Timișoara, la fel ca mama sa. Este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, din Bucureşti (1967), la clasa profesorului Paul Bortnovski.
Între anii 1968 și 1977 a fost scenograf la Teatrul de Stat din Sibiu și la Teatrul Bulandra din București, având colaborări cu Teatrele din Timișoara, Arad, Cluj, Brașov, București, Iași, Pitești, Ploiești, Sibiu. În 1971 și 1975, la invitația Teatrului Municipal din Köln, este scenograful unor spectacole regizate de David Esrig și Roberto Ciulli. În 1976 și 1977, spectacolul Azilul de noapte, în regia lui Liviu Ciulei, spectacol căruia i-a semnat scenografia, a fost jucat la Teatrul Municipal din München și la Old Tote Theater din Sydney.
În 1977, Helmut Stürmer a plecat din România, stabilindu-se în Germania de vest, iar în următorii 30 de ani a lucrat, printre altele, la Théatre de la Ville din Paris, Deutsches Schauspielhaus din Hamburg, Theatre de l’Union din Limoges, Opera din Karlsruhe, Teatrele Naționale din Craiova și Cluj, Opera din Bonn, Royal Shakespeare Company, colaborând adesea cu Silviu Purcărete.
Printre spectacolele de teatru pentru care a semnat scenografia, decorul sau light-design-ul se numără: Ubu înlănțuit, regia Tompa Gabor, Teatrul de Comedie București; Noul locatar, regia Tompa Gabor, Northern Stage Ensemble, Newcastle; Lulu, regia Silviu Purcărete, Teatrul „Radu Stanca”, din Sibiu; Troilus și Cressida, regia Silviu Purcărete, Teatrul „Katona Jozsef” din Budapesta; Faust, regia Silviu Purcărete, Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu; Rinocerii, regia Tompa Gabor, Teatrul „Radu Stanca”, din Sibiu; Hamlet, regia Vlad Mugur, Teatrul Național Cluj; A douăsprezecea noapte, regia Beatrice Rancea, Teatrul Național Iași. La Teatrul German de Stat din Timișoara semnează scenografia pentru opt spectacole: Ținuturile joase, regia Niky Wolcz (2012); Fuchsiada, o instalație teatrală imaginată de Helmut Stürmer, asistat de Silviu Purcărete (2015); Biedermann și incendiatorii, regia Gábor Tompa (2016); Deșteptarea primăverii, regia Charles Muller (2016); Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet, regia Yuri Kordonsky (2017); Leonce și Lena, regia Niky Wolcz (2021) și Lysistrata 3.0, regia Niky Wolcz (2023).
Filme: Nunta de piatră, regia Dan Pița și Mircea Veroiu; Duhul aurului, regia Dan Pița și Mircea Veroiu; Dincolo de nisipuri, regia Radu Gabrea; Tănase Scatiu, regia Dan Pizza; Rătăcire, regia Alexandru Tatos.
Premii: Premiul UNITER pentru cea mai bună scenografie pentru spectacolul Așa este (dacă vi se pare), Teatrul Național din Craiova, regia Vlad Mugur, 2001; Premiul UNITER pentru întreaga activitate și premiul Festivalului Teatrelor Maghiare din Pécs pentru cel mai bun decor și cele mai bune costume ale stagiunii 2005 -2006, pentru spectacolul Troilus și Cresid, de la Teatrul „Katona Jószef” din Budapesta, regia Silviu Purcărete, Premiul Criticii, pentru „Tănase Scatiu”, regia Dan Pița (1975), Premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru Hamlet de Shakespeare, Teatrul Nottara, regia Dinu Cernescu (1974).
”Niciodată decorurile nu trebuie să fie ilustrative, ci să pună un contrapunct la text. Adică, să provoace o altă interpretare a textului” – mărturisea Helmut Sturmer.