Ion Stoica este absolvent de Automatică și Calculatoare la Universitatea Politehnica din București, unde i-a avut ca profesori, printre alții, pe Nicolae Țăpuș sau Trandafir Moisa, creatorii primului PC românesc.

Plecat din România la începutul anilor 1990, ajungea la Carnegie Mellon University pentru un doctorat. Lucrarea sa de disertație – Stateless Core: A Scalable Approach for Quality of Service – era premiată ca fiind cea mai bună lucrare din domeniul computerelor în anul 2001, potrivit AMC (Association for Computing Machinery). În plus, una dintre lucrările sale, care detaliază un algoritm pe care l-a inventat și l-a botezat „Chord”, publicată în ACM SIGCOMM Computer Communication Review, devine cea mai citată lucrare din domeniul computerelor.

Ion Stoica a folosit de fiecare dată perioada sabatică de un an sau doi de la finalul unui ciclu de 5-7 ani de muncă neîntreruptă ca profesor titular pentru a valida în business rezultatele muncii academice. În anul 2006, în prima sa perioadă sabatică, a lansat în calitate de cofondator Conviva, o platformă AI de măsurare și analiză în timp real destinată creatorilor de conținut și companiilor de streaming TV, precum HBO. În 2011, la Berkeley este lansat oficial AMPLab, adică laboratorul care avea în centru algoritmii, mașinile și oamenii, iar Ion Stoica devenea co-director al programului în urma căruia apăreau inovații precum Apache Spark (un sistem distribuit pentru analizarea unor mari cantități de date), Apache Mesos (un sistem destinat administrării grupurilor de calculatoare) și Alluxio (un sistem de fișiere distribuite virtual).

Din 2017 Ion Stoica este director al celui mai recent laborator al Berkeley, RISELab (Real-Time Intelligent Secure Explainable Systems), un proiect care le va permite computerelor să ia decizii rapide, bazate pe datele generate de utilizatori. Unul dintre cele mai importante produse ale noului laborator a fost Ray, un software open source care oferă o interfață simplă și flexibilă de a construi și rula aplicații distribuite, cum ar fi aplicații AI. Pe baza acestui software a fost dezvoltată compania Anyscale, care a atras deja finanțări de câteva zeci de milioane de dolari.

„Eu lucrez foarte mult de când mă știu și toți oamenii din jurul meu lucrează foarte mult. Dar suntem norocoși pentru că suntem pasionați de ceea ce facem și atunci munca este mai ușoară și mai eficientă” – spune Ion Stoica.

Databricks, compania lansată în 2013, permite gestionarea volumelor mari de date prin aşa-numita arhitectură lakehouse. Inovaţia le permite utilizatorilor să aibă la un loc tot confortul din tehnologia lake data, prin care pot fi înmagazinate volume spectaculoase de date nestructurate, cu informaţiile filtrate din depozitele de date (data warehouses). Utilizatorii hrănesc cu date aplicaţia, iar inteligenţa artificială livrează soluţii de business viabile. Această cuplare revoluţionară, de date cu inteligenţa artificială, este accesată acum de 5.000 de clienţi la nivel global şi a generat in anul 2020 venituri de 275 de milioane de dolari pentru Databricks.
Pe 31 august 2021, Databricks a strâns 1,6 miliarde de dolari într-o nouă rundă de finanţare, sumă care evaluează toată firma la 38 de miliarde de dolari.

„Este bine ca românii să înțeleagă că este important să îți pui în minte să faci lucruri importante, care să schimbe lumea și care să ofere soluții la probleme importante.” – spune Ion Stoica.