Iuliean Horneț este printre cei mai mari inventatori români în viață. A lucrat în cercetare în cadrul armatei și a avut mai multe brevete de invenție în industria militară. După care, a trecut la cercetare pe zona instalațiilor termice.

Astăzi este creatorul brandului ecoHorneț, producător de centrale termice pe bază de biomasă și de instalații de piroliză. Produsele sale – centralele termice – se găsesc azi în toată România. Fie că vorbim de persoane private, fie instituții publice sau lăcașuri de cult, el are soluția pentru încălzire și energie: să peletizăm tot ce se poate. Este o companie specializată în fabricarea de echipamente performante pentru producerea energiei termice cu peleți produși din orice biomasă, respectiv sub-produse și resturi organice din agricultură, zootehnie, silvicultură, industrie, plante energetice, deșeuri biodegradabile municipale și industriale. De asemenea, firma procesează deșeuri organice prin piroliză pentru producerea de energie electrică, termică în cogenerare și de bio gaz, bio-oil, biochar.

Iuliean Horneț spune că România putea fi independentă energetic complet de ani de zile, doar că nu se dorește acest lucru. După părerea sa, putem produce peleți din lemn, din deșeuri menajere sau plastic, iar prin piroliză putem produce biodiesel, biochar pentru fertilizarea solului sau chiar motorină obținută din plastic ars la temperaturi de peste 1.000 de grade.

În 2008, Iuliean Horneț a produs cel mai performant arzător, cu peleți din lemn, în care temperatura ajunge la peste 1.250 de grade, eliminându-se complet fenomenul de formare a dioxinelor și deci toți factorii cancerigeni. „Practic, din orice deșeu produc, pot să fac energie. Prin piroliză. Este un echipament pe care l-am creat și care poate primi toate deșeurile solide și lichide ale planetei – nămol, cărbune, cauciuc, ulei uzat, plastic. Toate pot trece prin piroliză, până la 900 de grade în reactor, și obținem niște produse fantastice, pe care putem să le folosim. Biomasa și nămolul de epurare ridicate la temperaturi de până la 180  de grade duc la obținerea biochar-ului, singurul care ne mai poate salva de la deșertificare. El reface fertilitatea. Din cauciuc și plastic se poate face motorină, România e plină de deșeuri, de cauciucuri. Lemnul e… o capodoperă. Îl folosim să facem din el viori, chitări, case. Să facem case frumoase, să îl folosim astfel încât să beneficiem de frumusețea și rezistența lui. Nu să îl ardem! Pădurile ne dau suficiente resturi ca să facem peleți și să îi ardem. Dar numai centralele pe care le produc eu pot să ardă așa ceva. Ceilalți ard rumegușul curat. Mai sunt unii care adună câte ceva să facă bricheți, dar brichetele au o eficiență de până la 27%. Le bagi în teracotă, au 17%. În centrale mai performante te duci la 60, 65%. Ceea ce fac eu înseamnă frunze, crengi și toate deșeurile organice peletizate cu un randament de 94%. Energie verde! Pentru că vorbim despre temperaturi fără poluare. Restul e ceea ce numesc energie primitivă.” spune Horneț

Invențiile de excepție ale inventatorului Iuliean Horneț, invenții care pot, la propriu, să salveze planeta, au primit în mai 2022 o finanțare masivă din partea unei corporații elvețiene: 300 sute de milioane de euro într-o primă fază, investiția finală putând ajunge la câteva miliarde de euro. Prima fabrică care va produce tehnologiile lui Iulian Horneț, se va construi în România, întreaga investiție de 300.000.000 de euro fiind destinată acesteia, fapt care va aduce multe locuri de muncă în țară, contracte uriașe cu exteriorul și, în consecință, mulți bani la bugetul de stat.