Leon Dănăilă
Academician, medic neurochirurg, cercetător şi inventator
Leon Dănăilă s-a născut la data de 1 iulie 1933, în orașul Darabani (jud. Botoșani), unde a făcut și primele patru clase primare. A continuat apoi școala la Liceul „Grigore Ghica V.V.” din Dorohoi pe care l-a absolvit în anul 1952. În același an, prin concurs, a intrat la Facultatea de Medicină din Iași, pe care a absolvit-o în 1958.
După absolvirea Facultății de Medicină din Iași (1958) a lucrat timp de 2 ani ca medic stagiar la Spitalul din Comănești (1958-1960) și apoi un an la Circumscripția sanitară din Dărmănești (1960-1961). În anul 1961, prin concurs, a ocupat postul de medic secundar neurochirurg la clinica de Neurochirurgie de la Spitalul „Gh. Marinescu” din București unde lucrează și în prezent. Prin examene și concursuri severe a devenit în anul 1966 medic specialist neurochirurg, în anul 1972 doctor în medicină cu lucrarea „Neuronomul Spinal”, în 1974 medic primar neurochirurg gradul III, în anul 1981 medic primar neurochirurg gradul II și șef al secției VII de neurochirurgie vasculară și microneurochirurgie.
În anul 1972, a absolvit la cursuri de zi și Facultatea de Filozofie-Psihologie din București. Absolvent al Facultății de Medicină din Iași (1958) și al Facultății de Filozofie-Psihologie din București a ocupat prin concurs în anul 1991 postul de profesor neurochirurg la clinica II Neurochirurgie al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, iar în anul 1992 cel de profesor de psihoneurologie la Facultatea de Psihologie a Universității “Titu Maiorescu” din București.
Tehnica operatorie din anii șaizeci era foarte brutală, se scotea cu degetul tumora din creier, sângera foarte mult, majoritatea bolnavilor rămâneau cu o paralizie, iar mulţi dintre ei mureau. În ani 1980-1981 a obţinut o bursă Fulbright în America, la New York. Acolo a văzut că se operează printr-o altă tehnică, nu prin cea ştiută de el. Se opera cu microscopul operator, care luminează câmpul operator foarte bine, mărind formaţiunile nervoase, şi în special vasele de sânge care se pot evidenţia şi coagula foarte bine fără a introduce degetul sau a utiliza acte brutale. Creierul este cea mai complexă substanţă din univers prin faptul că o celulă cerebrală, care are câţiva microni, are până la 20.000 de conexiuni. Şi fiecare celulă este legată de altele, totul este legat prin totul.
A adus pentru prima dată în România microscopul și l-a folosit în operațiile pe creier. Și dacă, până atunci, mortalitatea în intervențiile neurochirurgicale era peste 40%, după ce operațiile au fost făcute sub microscop, a scăzut la 3-4%.
Este autor şi coautor a peste 40 de cărţi de specialitate. A făcut peste 40.000 de operații și, cu toate acestea, este cel mai sărac medic din lume.
Pentru publicarea celor trei volume ale tratatului „Functional neuroanatomy of the brain” și-a vândut apartamentul în care locuia.
Pe uşa cabinetului său este lipit un afiş pe care chiar scrie că toate consultaţiile oferite, de luni până vineri, între orele 7.00 şi 8.00, sunt gratuite.
Neurochirurg, academician, senator... în tot acest parcurs a fost animat de un singur sentiment, ”dragostea față de oameni”.