Liviu Nicolaescu s-a născut pe 24 decembrie 1964 la Iași și este printre cei mai cunoscuți geometri din lume. 

„Am crescut în orașul Iași, România. Acesta este un oraș vechi din nord-est, parte a României care respiră istorie. A jucat pentru România același rol cultural pe care l-a jucat Boston pentru SUA sau Florența pentru Italia” – mărturisește el.

A absolvit matematica, în 1987, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care găzduia cea mai veche bibliotecă de matematică din țară. „Universitatea este situată în apropierea unui parc vechi, Copou, făcut celebru de poetul nostru național MihaiEminescu. Oamenii erau drăguți, prietenoși și, în ciuda tuturor eforturilor regimului comunist, cultura underground era o sursă de putere pentru mulți dintre noi.”- povestește Liviu Nicolaescu. „După absolvire, continuă el, am predat timp de trei ani matematică la un liceu dintr-un orășel aflat la 50 de kilometri de orașul meu natal. Atunci am înțeles că meseria de profesor implică o responsabilitate uriașă.”

În anul 1994 și-a luat doctoratul la Michigan State University, sub îndrumarea lui Thomas H. Parker, cu lucrarea The spectral flow, the Maslov index and decompositions of manifolds. Din 1998 profesează la University of Notre Dame din statul american Indiana. În 1996 i s-a acordat Premiul „Gheorghe Țițeica” al Academiei Române, Secția de Științe Matematice.

Profesorul Liviu Nicolaescu a scris mai multe cărţi, iar una dintre ele, Lectures on the Geometry of Manifolds, a fost publicată de prestigioasa editură World Scientific în 1996 şi este folosită în întreaga lume, inclusiv la marile universităţi americane, la un nivel înalt. Cartea poate fi găsită în format electronic pe pagina sa.  Cartea se foloseste la cursurile doctorale şi la cursurile de master din Europa.