Maria Paraschiv

Este Cercetător Științific la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice din București, Departamentul Biomateriale și Bioproduse.

Câteva din tematicile sale de cercetare privesc Biochimia aplicată pentru valorificarea superioară a reziduurilor din industria agroalimentară (biorafinarea biomasei și deșeurilor) dar și Chimia proceselor din Industria energetică (combustibili alternativi, biocombustibili) -  subiecte extrem de actuale aflate la intersecția dintre mai multe domenii (energie, mediu, agricultură, sănătate).

A urmat studii post-doctorale, ca  inginer de cercetare și cadru didactic asociat la Ecole Nationale Supérieure des Mines de Nantes, Departamentul Energie, fiind preocupată de valorificarea energetică a bio-reziduurilor din industria de proces dar și de dezvoltarea de sisteme catalitice pentru obținerea de biocarburanți și carburanți alternativi și biolianți obținuți din microalge. Valorificarea energetică a reziduurilor de biomasă algală este una din temele ei preferate de cercetare.