Mircea Bocu, pionier al informaticii clujene, a urmat în perioada 1954-1959 Facultatea de Electronică din cadrul Institutului Politehnic din Bucureşti. La scurt timp după absolvire, a activat în calitate de inginer la Întreprinderea "Înfrăţirea" din Oradea până în anul 1962, când a fost angajat la Institutul de Calcul din Cluj-Napoca al Academiei Române.
În anul 1968 a fost cooptat la Institutul pentru Tehnică de Calcul din Cluj, implicându-se, în mod activ, în derularea celor mai importante proiecte conturate de Şcoala Clujeană de IT: Calculatorul D.A.C.I.C.C. 1, Calculatorul D.A.C.I.C.C. 200, primul Display Românesc, Calculatorul CE-400 CESAR, aplicaţii medicale cu prelucrări de imagini etc.
Calculatorul D.A.C.I.C.C. 1 (Dispozitiv Automat Cifric al Institutului de Calcul Cluj), creat la Cluj în perioada 1959-1963 a avut meritul de a fi fost primul calculator românesc cu tranzistoare şi memorie internă cu ferite. Succesul calculatorului a fost cu atât mai mare cu cât, prin D.A.C.I.C.C. 1, România devenea a 11-a ţară din lume care reuşea să construiască un calculator electronic cu tranzistori. Pe plan intern, acesta era cel de-al treilea dispozitiv din prima generaţie de calculatoare. Deși a apărut după calculatoarele realizate la București și Timișoara, D.A.C.I.C.C. 1 le-a fost superior acestora prin tehnologie și performanțe. Pentru realizarea dispozitivului s-a recurs la o tehnologie mixtă: tuburi electronice, tranzistoare şi ferite. Calculatorul avea o unitate aritmetică serială şi instrucţiuni cu o singură adresă.
Calculatorul electronic D.A.C.I.C.C. 200 a fost proiectat în intervalul 1964-1968 și s-a dovedit a fi cel mai performant calculator din generaţia a doua, construit în România cu proiect și materiale autohtone până la fabricarea, în anii '70, a calculatoarelor Felix sub licență.
Calculatorul CE-400 C.E.S.A.R. (Calculator Electronic Specializat pentru Artilerie Română), construit în intervalul 1975-1978 s-a dovedit a fi unul din cele mai de succes proiecte militare secrete, stârnind foarte mult interes pe plan internațional.
Specialiştii clujeni, pe care ing. Mircea Bocu i-a coordonat în cadrul acestui proiect deschizător de drumuri, erau nume deja consacrate în cercetarea de performanță din sfera de IT. La aceştia, s-au mai adăugat şi alţii noi care, de asemenea, au excelat în sfera lor de activitate.
Ing. Mircea Bocu rămâne încă o legendă vie a informaticii românești de înalt nivel.
Istoria IT-ului clujean este, într-adevăr, o poveste despre idei geniale în IT, despre proiecte interdiscipinare deschizătoare de drumuri în anii 1968-1991, dar mai presus de toate, despre oameni care prin forța minții lor ne-au adus Viitorul mai aproape.