Mircea și Nița Nedea

 
Mircea Nedea este unul dintre acei profesori care înțeleg că profesia aleasă înseamnă și sacrificii și muncă în folosul celor care au nevoie de tine pentru a-și pune în valoare potențialul, fără a aștepta recompense de ordin financiar. A crescut într-o familie săracă, cu cinci copii și părinți muncitori și, deși a dorit toată viața să facă medicina, pentru el a rămas un vis neîmplinit. A înțeles, însă, că îi poate ajuta pe alții care vin din urmă și care au același vis. A absolvit Liceul „Emil Racoviță“ din Iași și Facultatea de Biologie, în 1980. Din 1990 predă la Colegiul „Negruzzi“ din Iași. Pe soția sa, cea cu care are doi copii și care îl ajută să îndeplinească visul unor tineri fără posibilități materiale de a intra la Medicină, a cunoscut-o în facultate.

Nița Nedea s-a născut în satul Hangulești, din județul Vrancea, într-o familie săracă, la fel ca a soțului său. A făcut Liceul Sportiv la Onești, profilul gimnastică, dar nu a ajuns la performanță și s-a hotărât să urmeze, la fel ca Mircea Nedea, Biologia. A predat la Liceul „Mihai Eminescu“ din Iași.

Soții Mircea și Nița Nedea le oferă gratuit pregătire suplimentară la biologie elevilor din clasa a XII-a cu probleme financiare, care vor să urmeze Facultatea de Medicină. Proiectul lor poartă numele SAP-ed, adică "Studii Aprofundate pentru elevii defavorizați" și a luat ființă în anul 2011. Un curs din cadrul proiectului SAP-ed înseamnă predare efectivă, ca la clasă, în stilul clasic, prin intermediul celei mai la îndemână și mai eficiente metode: cu creta, tabla și manuale. Mircea și Nița Nedea predau pe rând și stabilesc temele de comun acord. Spațiul ales pentru desfășurarea cursurilor din acest proiect este Colegiul „Negruzzi“, liceul la care predă Mircea Nedea. Pe parcursul derulării proiectului, elevii sunt testați periodic, rezultatele fiind decisive: fie rămân până la capăt în proiect, fie ies.

În situațiile în care elevii pregătiți de soții Nedea intră la Facultatea de Medicină, dar pe locurile cu taxă, acesta ar putea fi un mare impediment care le-ar putea curma rapid visul tinerilor. Soții Nedea pot interveni și în astfel de cazuri. „Am avut o elevă cu tatăl decedat și mama fără loc de muncă. A intrat la Medicină cu media 9, acum doi ani era la cu taxă. I-am plătit taxa pe un an, 6.000 de lei, cu condiția ca în anul următor să treacă la fără taxă. Și acum fata este studentă în anul al doilea la fără taxă.“ 

„O bucurie pe care o avem este că am ajutat pe cineva, am fost la îndemâna copilului atunci când a avut nevoie” - mărturisește Nița Nedea.