Ovidiu Șandor este absolvent al Universităţii Politehnica Timișoara în anul 1995 și doctor în computer science, din 2010, la Royal Institute of Technology, Stockholm, Suedia. 

S-a remarcat ca antreprenor odată cu dezvoltarea proiectului imobiliar City Business Centre, Timișoara, proiect care s-a bucurat de recunoaștere internațională printr-o serie de premii și nominalizări pentru arhitectură și pentru eficiență energetică, printre care: Premiul Office Development of the Year acordat pentru City Business Centre de către SEE REAL AWARDS în 2009; distincţia pentru Clădiri Verzi (Green Building Project of the year 2009) acordat pentru City Business Centre - Clădirea B de către Romania Green Building Council în mai 2010; nominalizare la Premiul World Architecture Festival, Barcelona, 2010. În același timp, este co-dezvoltatorul proiectului imobiliar The Office, ClujNapoca. 

Proiectul său multifuncțional ISHO a prins contur în centrul Timișoarei și include 1.200 de apartamente, o clădire de birouri de nouă generație, multiple servicii, parcuri și spații verzi. De asemenea, Ovidiu Șandor promovează o regenerare urbană în întreaga zonă inițiind construcția unui pod nou și a unei paserele pietonale peste râul Bega și dezvoltând un spațiu destinat evenimentelor culturale. Sprijină proiectele tinerilor antreprenori care activează în domeniul IT - Timișoara Start-up Hub. 

Are o colecție impresionantă de hărți vechi. „Să fii colecționar nu înseamnă doar să ai bani, să cumperi ceva, ci  presupune răbdare, timp ca să studiezi, să cauți, să întâlnești oameni din domeniu și foarte mult studiu” – spunea el.

Un domeniu de suflet pentru Ovidiu Șandor este arta contemporană, fiind colecționar de artă contemporană. Fondatorul Fundației Art Encounters a inițiat în 2015 cea mai importantă bienală de artă contemporană din România, devenind un eveniment de referință pentru oraș și pentru arta contemporană din România. Recunoașterea valorii Bienalei este dată și de patronajul Președintelui României. Ovidiu Șandor a fost și comisarul din partea României al evenimentului cultural Europalia, care a avut loc în 2019 în diverse orașe din Belgia. Este consultant pentru Galeria de artă Tate Modern, din Londra.

Este membru în board-ul Fundației Conservațion Carpathia, un proiect care salvează pădurile virgine din zona Munților Făgăraș și care propune crearea celui mai mare parc național din Europa în această zonă.
 
A donat în campania de strângere de fonduri demarată de Asociația „Locus” Timișoara, formată din tineri arhitecți, pentru protejarea stațiunii Băile Herculane. Aceștia își doresc să pună în siguranță Băile Imperiale Neptun, una dintre cele mai reprezentative clădiri de patrimoniu din Băile Herculane.