Raluca Van Staden

Prof. Dr. Habil, Șefa Laboratorului de Electrochimie și PATLAB București, din cadrul Institutului Național de Cercetare pentru Electrochimie și Materie Condensată (INCEMC)

Profesor doctor Raluca Ioana (Ștefan) Van Staden este unul dintre cei mai apreciați cercetători români la nivel mondial. S-a născut la Câmpulung Muscel și a absolvit Facultatea de Chimie a Universității din Bucuresti în 1992 și Secția de Pian și Pedagogie Muzicală a Universității Naționale de Muzică din București în 1996. În 1997 a obținut doctoratul în chimie și un master în compoziție muzicală.

Deși a locuit aproape 10 ani în Africa de Sud, a revenit în țara natală pentru că și-a dorit ca tot ceea ce obţine să fie asociat cu numele României.

În 2010 primea brevet pentru una dintre cele mai mari invenții din domeniul medical: senzorul care poate depista mai multe forme de cancer în corpul unui pacient, în câteva minute. Rezultatele studiilor sale au fost publicate în reviste ştiinţifice din întreaga lume, printre care şi Royal Society, care i-a dedicat un număr, inclusiv coperta. S-a întors în România tocmai pentru ca descoperirea ei medicală să fie marcă înregistrată autohtonă.

Dispozitivul a fost premiat la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva. Raluca-Ioana Van Staden a câștigat, la acea vreme, Trofeul de Aur al Organizației Mondiale pentru Proprietate Intelectuală pentru cea mai bună femeie inventator.

Prof. Dr. Raluca Van Staden își petrece mare parte din timp în laboratorul de Electrochimie și PATLAB al Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Electrochimie și Materie Condensată și nu vrea să renunțe până când nu va pune pe piață un dispozitiv complet funcțional pe care să scrie Fabricat în România. Este conducător de doctorat la Universitatea Politehnica București.

„În primul rând am extins numărul biomarkerilor analizaţi şi implicit a tipurilor de cancer. În paralel testăm şi îmbunătăţim o formă miniaturizată a aparatului. În ultimii ani am lucrat foarte mult la depistarea precoce a cancerului gastric, de colon, mamar, cerebral. Practic, aparatul face un screening al sângelui şi poate identifica prezenţa unor biomarkeri care pot indica cu o precizie bună medicului care este locul/locurile unde trebuie să facă investigaţii mai amănunţite. Testul nu pune diagnosticul, ci contribuie la identificarea acestor locuri care necesită investigaţii” - spune cercetătoarea.