NEXTLAB.TECH este cel mai mare concurs de robotică din ţară, destinat elevilor din clasele II-IX.  În cadrul lui, elevii învață să programeze roboței bazați pe Arduino și să lucreze în Open Roberta, Mixly, Arduino IDE şi C. Interesul profesorilor și al copiilor pentru acest subiect este foarte mare, în concurs fiind înscriși zeci de mii de elevi, o cifră care rivalizează cu olimpiadele școlare.
Răzvan Bologa, fondatorul concursului național NextLab.Tech, sustine că robotica este mai mult decât o disciplină: „Robotica e un cuvânt magic. Mulți se așteaptă ca roboții să crească foarte mult productivitatea muncii, să schimbe medicina, să mărească durata medie de viață.” 
“Informatica este primul pas, iar robotica vine în completarea acesteia – spune prof. Bologa. Atunci când un tânăr este familiarizat cu ambele, deja are un avantaj semnificativ când vine vorba de urmarea unei cariere în domeniu. Iar sistemele cibernetice vor deveni tot mai prezente în toate aspectele vieții noastre, de la locul de muncă, până la spațiile de locuit. În plus, cunoștințele de robotică cresc nivelul de angajabilitate, pentru că mare parte din profesiile viitorului vor utiliza roboți în toate domeniile, de la agricultură până la educație, drept sau medicină și drept.”
 
O noutate absolută pentru ediția 2025 este introducerea unei componente dedicate inteligenței financiare, menită să ofere participanților competențe practice și cunoștințe valoroase pentru gestionarea eficientă a resurselor financiare în viitor. Tehnologia nu este un moft, este un drum sigur către viitor.
Robotica este interdisciplinară și poate funcționa ca un motor foarte bun pentru a implica elevii și a-i face să aplice lucruri predate la matematică, fizică, informatică. Cel mai bun simulator este realitatea.
Platforma robo.nextlab.tech, disponibilă gratuit, include inteligență artificială integrată cu servicii cloud, este folosită deja de sute de mii de elevi și validată de mii de profesori.
În viziunea prezentată la NextEd Teach, robotica nu este doar un instrument educațional, ci o punte între teorie și realitate, între educația de azi și competențele de mâine.