Răzvan Rughiniș este profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare din Universitatea Politehnica din București și președinte al Asociației Tech Lounge. Cercetarea și cursurile sale se axează pe securitate cibernetică, internetul lucrurilor și protecția vieții private. Vocația sa este crearea de comunități și de traiectorii de termen lung în educație și inovare, precum Innovation Labs, acceleratorul tech pe care l-a cofondat în urmă cu 9 ani, alături de antreprenorul și investitorul Andrei Pitiș. Astăzi, Innovation Labs atrage anual peste 500 de studenți și sprijină peste 70 de start-up-uri și spin-off-uri din 11 universități în București, Cluj, Iași, Sibiu și Timișoara, energizând ecosistemul inovării digitale și relațiile academic-industrie.

Răzvan Rughiniș a fost implicat în conferințe prestigioase din domeniul cibersecurității, precum IDC Security Forum (prezentator invitat), Critical Infrastructure Protection Forum 2017 (prezentator invitat), sau The New Global Challenges in Cyber Security - CERTCON 2017 (moderator), fiind autor și co-autor pentru 47 de lucrări științifice pe tema securității și protecției datelor personale, în ultimii 10 ani. De asemenea, este autor și co-autor pentru 32 de publicații științifice în domeniul HCI, cu accent pe studiul experienței utilizatorilor, tehnologii persuasive și gamificare, inclusiv în conferințe și jurnale prestigioase ale domeniului precum ACM-CHI, ACM-AltChi, CSCL și HCI, Computers & Security și Ethics and Information Technology.

„Tinerii absolvenți din învățământul IT&C din România sunt extraordinar de apreciați la nivel global. Noi adăugăm încă o dimensiune educației tehnice excelente pe care aceștia o primesc în Universitate, pe verticala dezvoltării de prototipuri și produse viabile în piață. Este momentul ca acești tineri să-și facă auzită vocea și să contribuie la definirea noilor experiențe digitale cotidiene pentru noi toți, cetățeni, consumatori, exploratori ai unei lumi în schimbare. Innovation Labs îi antrenează pentru a găsi limbajul, indiciile, tehnologiile și relațiile necesare creării unui produs deep-tech cu impact în piață.” – susține el. 
„Antreprenorii locali trebuie să aibă ambiţii globale. România are un capital de talent tehnic validat internațional, inginerii români lucrează din America până în Asia, în cele mai competitive companii de tehnologie. Ne-am dori ca acest capital uman extraordinar să fie orientat și spre îmbunătățirea societății românești. Nu este despre ce ai tu de spus, cât despre a te imersa într-o lume de oameni mult mai optimiști decât restul societății. Antreprenorii prin natura lor sunt oameni care reușesc în orice context să vadă o licărire de lumină, o oportunitate de a crea valoare... Inovarea nu mai este doar un act de rebeliune.”