Roxana și Mădălin Margan - Medici, Fondatori Originis

Dr. Roxana Margan a creat împreună cu soţul său, dr. Mădălin Margan, alături de o echipă dedicată, platforma OncoChain, care a fost lansată în anul 2019, în Timișoara.

Prin intermediul ei, medicii pot utiliza cu mai multă ușurinţă datele pacienţilor atât pentru cercetare, cât și pentru publicaţii. OncoChain îşi propune să realizeze o platformă de cercetare pentru îmbunătăţirea colectării de date despre pacienţii oncologici şi facilitarea furnizării de servicii de medicină personalizată şi centrată pe pacient de furnizorii de servicii medicale în domeniul oncologiei. Datele colectate din practica clinică de zi cu zi sunt oferite profesioniștilor din domeniul sănătății oncologice, institutelor de cercetare și companiilor farmaceutice sub formă de analize statistice. Informațiile sunt anonime și au ca scop să genereze evidențe care pot orienta cercetarea și crește calitatea serviciilor medicale.

Roxana și Mădălin sunt medici specialiști obstetrică-ginecologie, dar studiază și oncologia tocmai pentru a cunoaște cât mai bine acest domeniu vast și pentru a putea face din Oncochain un startup care să aducă plus valoare domeniului oncologic. În  acest parcurs de fondatori ai unui startup tehnologic, cel mai mult îi motivează faptul că ar putea să aiba o contribuție într-un domeniu pe care îl cunosc bine.

Practic, softurile din spitalele româneşti sunt în momentul de faţă doar nişte aplicaţii de contabilitate mai mult, dar lipseşte partea de cercetare, nu poţi exporta date utile pentru cercetare în niciun fel, nu poţi selecta pacienţii după diferite criterii de diagnostic, după diferite criterii de date clinice, nu poţi face comparaţii între cohorte de pacienţi, deci eşti foarte limitat dacă vrei să faci cercetare. Aici intervenim noi“ - spune Mădălin Margan.

Avantajele pentru medici?
Accesul rapid și facil la informaţiile despre pacienţii oncologici; Posibilitatea de a aduna date medicale și cazuri relevante într-un mod ușor de gestionat; Ajutor în optimizarea deciziei medicale; Baza de date centralizată cu istoricul pacienţilor la nivel naţional (acces rapid și simplu la informaţiile despre pacienţi); Facilitarea accesului la cercetarea medicală (identificarea și adunarea rapidă de date și cazuri relevante); Facilitarea furnizării de servicii de medicină personalizată şi centrată pe pacient (optimizarea deciziei medicale); Pregătirea datelor pentru viitoarele instrumente AI care să faciliteze actul medical. Tehnologia este tool-ul obligatoriu care  ajută să se obțină impactul dorit asupra a cât mai multor vieți și de care să beneficieze societatea pentru a putea evolua așa cum este firesc.

OncoChain a fost la început o soluţie de gestionare a datelor, special concepută pentru clinicile de oncologie şi pentru medici oncologi. Problema fragmentării datelor afectează însă toate specialităţile medicale. A fost evidentă nevoia de transformare digitală suplimentară şi pentru celelalte specialităţi din ecosistem, iar de la începutul anului 2023, focusul a fost mutat pe integrarea noilor tehnologii, iar acest lucru a fost posibil odată cu venirea unei noi echipe de IT, cu specialiști în inteligenţă artificială, în large language models. Astfel s-a putut dezvolta un întreg portofoliu de produse care nu se mai limitează doar la oncologie, ci susţine şi celelalte domenii medicale. ȘI ASTFEL ONCOCHAIN S-A TRANSFORMAT ÎN ORIGINIS.

Vrem să devenim platforma de referinţă în Europa de Est pentru datele clinice. Viziunea mare este să fim pe cât mai multe continente, cu cât reuşeşti să colectezi date de la categorii cât mai diverse de pacienţi din punct de vedere rasial, etnic, cu atât eşti mai valoros” - spune Mădălin Margan.