Sorin Grama s-a născut și a crescut în România, absolvind liceul tot aici. Când s-a mutat în Statele Unite cu familia la vârsta de 18 ani, nu vorbea aproape deloc engleza. Sfătuit de una dintre rudele sale, a mai făcut un an de liceu pentru a învăța limba și a obține o diplomă de liceu. Un an mai târziu, s-a dus în Ohio State pentru a studia inginerie și, în cele din urmă, la MIT pentru diploma de master. A studiat sau a lucrat în multe locuri, de la Ohio, Texas și California, până în India, unde a locuit patru ani.

Acum, stabilit în Massachusetts, profesor la MIT, a fondat două companii – Promethean Power și Transaera – care se concentrează pe dezvoltarea de soluții de răcire durabile pentru țările cu venituri mici și medii și nu numai. Invențiile lui Grama au un impact uriaș asupra calității vieții în unele dintre cele mai calde locuri din lume. Promethean Power, de exemplu, a produs o revoluție pentru industria produselor lactate din India rurală, făcând refrigerarea laptelui mai accesibilă pentru mii de fermieri. Bateriile sale termice eficiente și ieftine ajută la stocarea energiei pentru răcitoarele rapide de lapte în timpul întreruperilor frecvente de curent, împiedicând laptele să se strice înainte de a fi colectat pentru distribuție. Sistemul este acum utilizat și în Africa și Bangladesh.

Noua tehnologie de absorbție a umezelii de la Transaera pentru aer condiționat a adus companiei un loc printre finaliștii competiției Global Cooling Prize din acest an. La Transaera, invenția sa a constat în separarea celor două funcții ale aerului condiționat, dezumidificarea și răcirea. Dezumidificarea se realizează cu materiale care absorb în mod natural umiditatea, cum ar fi bureții (inventați de un alt român, Profesorul Mircea Dincă).  Deci aerul nu mai trebuie prea mult răcit, aparatul de aer condiționat consumând mult mai puțină energie.

Atât Promethean, cât și Transaera au atras granturi de la o varietate de finanțatori de inovare, cum ar fi VentureWell în SUA și Villgro în India. Sorin Grama, prin companiile sale, este unul dintre fondatorii Greentown Labs, un incubator celebru de energie curată din Statele Unite ale Americii.