Ștefan Popa este cercetător la Institutul de Cercetare al Universității Transilvania și a gândit cipurile care au fost folosite la cel mai mare experiment de fizica particulelor din lume, acceleratorul de particule de la Geneva, care a fost repornit în primăvara anului 2022. Acceleratorul de particule de la Geneva a pornit prima oară în 2008 și a fost construit în colaborare cu peste opt sute de fizicieni din peste optzeci și cinci de țări, precum și în parteneriat cu sute de universități și laboratoare importante. A fost nevoie de aproximativ 4.900 de cipuri care să funcționeze concomitent și au fost fabricate cel puțin 6.000, pentru că în urma testelor puteau fi descoperite defecte de fabricație.

„M-am născut în 1992, locuiesc în Predeal, județul Brașov și am contribuit substanțial la proiectarea, verificarea, implementarea și testarea unui circuit integrat cu aplicație specifică (ASIC) numit Read-Out Controller (ROC) ce va fi utilizat în cadrul experimentului ATLAS de la Large Hadron Collider (LHC), CERN (Conseil européen pour la recherche nucléaire), lângă Geneva, Elveția.
Am făcut liceul în Brașov la Colegiul Național de Informatică Grigore Moisil la secția de intensiv informatică. Am participat la olimpiade județene și naționale de fizică și informatică, reușind să iau premii și mențiuni. Am continuat studiile la Universitatea Transilvania din Brașov, Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, la programul de studii Electronică Aplicată. Am participat la școli de iarnă și de vară, din străinătate și din țară, în domeniile procesării de imagini și electronicii. Am obținut o bursă Erasmus de practică pe timpul verii la Institutul Mines Telecom Sud-Paris, Paris, Franța. Am continuat cu studii de masterat la aceeași facultate.

Prin sprijinul mentorului meu, prof. dr. ing. Mihai Ivanovici, în 2014 am lucrat pe timpul verii ca student engineer la CERN, organizația europeană care operează cel mai mare accelerator circular de particule din lume. La începutul lui 2015 am fost inclus în echipa de dezvoltare a ASIC-ului ROC în cadrul proiectului național de cercetare câștigat de domnul profesor. Din 2017 sunt student doctorand la UTBv, sub coordonarea domnului profesor.
Sunt pasionat de ceea ce fac și consider că asta mă definește. Apreciez simplitatea care rezolvă problemele complexe. Pun accentul pe esență, nu aparență. Consider ambiția ca fiind caracteristica mea principală. Nu mă mulțumește stereotipia, omogenitatea, obișnuința, dar în același timp schimbarea nu îmi este confortabilă. Încerc să mă eliberez din acest conflict interior dar încă nu am ajuns la maturitatea necesară acestui lucru.”