Vania Atudorei

Cunoscut în special în Canada, dar și în Europa de Vest și într-o bună parte a Africii, Vania Atudorei este absolvent al Universității de Medicină din Iași, iar timp de 11 ani a condus laboratorul de microbiologie al fabricii de medicamente Terapia, la Cluj. 

„Eram cunoscut la Cluj deoarece făceam meditații cu mulți elevi, dădeam ore și la Liceul de Științele Naturii, făceam emisiuni la Radio Cluj, prezentam și organizam spectacole la Opera Română, conferințe la Casa Armatei, prezentam spectacole ale ansamblurilor folclorice și festivaluri. Dar am reușit cu pile la București să obțin pașaportul în vara anului 1989. Perioada mea profesională la Cluj a fost cea mai frumoasă perioada din viață mea. Aveam șansă să locuiesc și să muncesc într-un oraș mare, universitar, civilizat, occidental, cu o cultură fenomenală, cu oameni absolut minunați care mi-au deschis toate porțile. Și de altfel ulterior am și adus Ansamblul folcloric Românașul din Cluj în Elveția, iar Ansamblul Someșul-Napoca l-am adus în Canada. Eu profesional și cultural sunt un produs al Clujului, orașul meu de domiciliu de unde am mereu și pașaportul românesc. Cel mai dificil moment a fost când am plecat din România în necunoscut cu o valiză în care aveam un volum de versuri de Eminescu, discurile cu Maria Tănase și diapozitive cu mănăstirile din Nordul Moldovei.” spune Vania Atudorei.

Renumit microbiolog cu o carieră prodigioasă în Canada, a fost premiat de regina Marii Britanii şi de premierul Franţei. De-a lungul anilor a ocupat funcții importante. A fost expert internațional al ONU și Băncii Mondiale pentru țări din Africa. În prezent, conduce departamentul de control al calității și de anchete la Eurofins, o multinațională cu zeci de mii de angajați, prezentă pe aproape toate continentele, în 45 de țări.

A făcut un masterat la Universitatea Laval, Facultatea de Farmacie, precum și doctorat în microbiologie tot la Laval și Geneva. La plecarea în Canada, a trebuit să fac o nouă cerere de admitere la doctorat. „În Canada am studiat bacteriile implicate în cariile dentare și cele producătoare de antibiotice - mutacine, în departamentul de Ecologie microbiană a profesorului Marc Lavoie. Am preferat însă ulterior Microbiologia industrială farmaceutică, și predarea la nivel colegial și universitar, și nu cercetarea deoarece în cercetare trebuie în fiecare an să cerșești subvenții și să ai contracte. În Canada am 30 de ani de activitate profesională. Am lucrat la companiile Neopharm, Biopharm, Draxis Pharma sau Sterigen. Am rezolvat multe probleme în acest timp de calitate a medicamentelor, a produselor cosmetice și a produselor naturale, a alimentelor, probleme de contaminare, am format specialiști, am ținut cursuri în multe companii. Când întru într-o Farmacie și văd pe rafturi zeci și sute de produse care au trecut prin mâna mea și am semnat pentru ele, mă bucur că pot să contribui în felul meu la sănătatea publică.”

 
 

Răzvan Boabeș

La numai 17 ani, Răzvan Boabeș a obținut deja zeci de premii naționale și internaționale în Robotică, Fizică și Informatică în Lituania, România, Bulgaria, Rusia, China, SUA, Dubai, etc. SUA i-a acordat o viză dublă de business și turistică pentru 10 ani de zile și a fost acceptat la cursuri de vară în august 2022 la celebra Universitate Stanford din California - San Francisco – SUA, în domeniul inteligenței artificiale.

A dejucat un sabotaj rus la competiția din Rusia de la Nijni-Novgorod, capitala industriei militare din Rusia unde se construiesc celebrele avioane militare MIG, sabotaj informatic care era menit să împiedice echipa României sâ câștige, si astfel Echipa României a câştigat medalia de aur la Campionatul Internațional de robotică „FTC Russia 2021” (23 – 25 aprilie 2021), când Răzvan avea doar 15 ani. Pentru a putea participa la competiția din Rusia și pentru că Ambasada Rusiei a refuzat să îi dea viza, Ministrul de Externe al României, domnul prof. univ. dr. Bogdan Lucian Aurescu i-a făcut un pașaport special diplomatic de serviciu cu care i s-a permis numai 72 de ore pe teritoriul Rusiei - un maraton de 4.000 de km dus și întors în numai trei zile.

Răzvan este elev la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu din București, unde face teatru, înot, tenis, dans și unde este și căpitan al echipei de baschet și căpitan al echipei de fotbal. În luna august 2022, la invitația domnului Vania Atudorei, Răzvan a sosit în Canada pentru o lună de zile, pentru a face o practică de vară în informatică și pentru a descoperi Canada și pe românii din Canada.