Autodidact în majoritatea disciplinelor precum Fizica, Astrofizica si Lingvistica, Vlad Oroș este unul dintre cei mai performanți olimpici români; acest lucru se dovedește printr-o mulțime de medalii de aur și scoruri maxime la olimpiade internaționale. Acum, este elev la Liceul Teoretic “Grigore Moisil” din Timișoara, hotarându-se să nu își părăsească orașul natal pentru pregătire centralizată în București și să își continuie studiile independent. Performanțele și disciplina în studiul autodidact le atribuie numai pasiunii, care îi crează o permanentă combustie.

“Am ajuns până în punctul în care atunci când colegii mă întreabă cât de mult mă pregătesc în fiecare zi, nu pot să le spun, că nu știu. Deseori mă pun să citesc ceva (...) fara să îmi dau seama cum trece timpul (...)”

 Aceste calități le transmite și altor tineri; el organizează un cerc de lingvistică, pregătind viitori olimpici, și predă fizica online. În viitor, plănuiește să studieze fizica la MIT. Mărturisește că viitorul îndelungat este neclar în zilele de astăzi, dar fiind ghidat de pasiune va găsi un drum împlinitor.

“Continuați să vă urmați pasiunile, că atunci totul va fi mult mai ușor decât dacă încercați să mergeți pe o direcție care nu este potrivită pentru voi”