0%
Coloana fără sfârșit sau Coloana Infinitului este una dintre cele mai cunoscute opere de artă monumentală a sculptorului Constantin Brâncuși.
Aflată în Târgu Jiu, pe Calea Eroilor nr. 94, este unul dintre simbolurile patrimoniului cultural al României. Denumirea originală a monumentului a fost „Coloana recunoştinţei fără sfârşit” şi a fost dedicat soldaţilor români din Primul Război Mondial căzuţi în anul 1916 în luptele de pe malul Jiului, râu care traversează orașul. Monumentul a fost comandat de președinta Ligii Naționale a Femeilor Gorjene, Arethia Tătărescu. Constantin Brâncuși (1876-1957) l-a introdus în trilogia Ansamblului Monumental de la Târgu Jiu, alături de Masa Tăcerii și Poarta Sărutului.
Monumentul, inaugurat pe 27 octombrie 1938, este o stilizare a coloanelor funerare specifice sudului României și este alcătuit din 17 de elemente de fontă. Turnarea în fontă a elementelor monumentului s-a realizat în Atelierele Centrale Petroșani, iar alămirea lucrării s-a făcut după amplasarea ei pe locul dedicat, aplicându-se prin pulverizare sârmă de alamă, tehnică adusă în premieră din Eleveția. Lucrarea a fost ridicată pe o fundație de beton adâncă de 5 m. Întălțimea totală a lucrării este de 29,35 metri, iar greutatea acesteia depășește 29 de tone.
În anii ’50, regimul comunist a considerat că monumentul este un exemplu de artă burgheză și s-a hotărât demolarea acestuia, fapt care, din fericire, nu s-a petrecut.
Între anii 1998 și 2000, lucrarea a fost restaurată în urma unei colaborări dintre Guvernul României, Fondul Mondial al Monumentelor, Banca Mondială și mai multe organizații din România.