0%

Mausoleul de la Mărășești
Donatori
  • Asociația pentru Educație Teofor
    2,500 RON
Situat în județul Vrancea, Mausoleul de la Mărășești dedicat eroilor Primului Război Mondial este un unicat atât prin valoarea sa arhitecturală, cât și prin proporțiile sale, fiind  unul dintre cele mai importante astfel de monumente din Europa.
 
Ridicat la inițiativa Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române pe locul în care, în anul 1917, au avut loc luptele de la Mărășești, în urma cărora trupele române au reușit să respingă atacul trupelor germane, mausoleul-monument funerar a fost realizat, între anii 1923 - 1938. 
Proiectul realizat de arhitecții George Cristinel și Constantin Pomponiu a fost declarat câștigător al concursului lansat în acest scop, însă din lipsa fondurilor, s-a renunțat la acesta. În final, monumentul a fost ridicat după planurile arhitectului George Cristinel.
În mausoleu se află astăzi osemintele a 5073 de soldați și ofițeri români, fiind așezate în 154 cripte individuale și 9 cripte comune, desfășurate pe 18 culoare. La decorarea monumentului au colaborat sculptorii Ion Jalea si Cornel Medrea care au realizat decorarea așa-numitei Cupole a Gloriei și pictorul Eduard Săulescu care a realizat pictura interioară. La aceștia se adaugă și arhitectul și sculptorul Emil Wilhelm Becker, care a realizat sculpturile din capelă și din interiorul criptelor.
Ansamblul memorial este format din: mausoleu, muzeu, platforme şi terase exterioare, realizate în trepte, alei de acces, un ansamblu statuar şi un monument ce marchează perimetrul în care a fost amplasat, între anii 1950-1993, Mormântul Eroului Necunoscut.
Piatra de temelie a monumentului a fost pusă pe 6 august 1923, iar inaugurarea a avut loc pe 18 septembrie 1938, ceremonie la care au luat parte Regele Carol al II-lea, numeroase importante oficialități și o mulţime impresionantă.