Donatori
  • Asociația pentru Educație Teofor
    2,500 RON
Monumentul Eroilor Aerului, dedicat memoriei aviatorilor români militari și civili care au contribuit la dezvoltarea aviației, este situat în centrul Pieței Aviatorilor și a fost realizat între anii 1928-1935 de Lidia Kotzebue și Iosif Fekete.
 
Schițele monumentului au fost create în 1927, la ordinul Regelui Carol al II-lea, de sculptorița de origine rusă Lydia Kotzebue. Ideea acesteia a fost premiată, împreună cu alte două lucrări, la un concurs public lansat, dar, ulterior, niciuna dintre acestea trei nu a fost considerată demnă de a fi executată. După doi ani a fost acceptată, totuși, macheta realizată de Lydia Kotzebue, dar pentru execuția acesteia a fost recomandat tânărul sculptor român de origine maghiară József Fekete Negrulea (1903-1979).
Compoziția monumentului este formată din mai multe părți: statuie (realizată din bronz), obelisc, soclu și postament din piatră de Banpatock din Munții Apuseni. Pe soclul monumentului au fost așezate 13 plăci de bronz inscripționate cu numele aviatorilor români căzuți la datorie între anii 1912-1938. 
Monumentul are are o înățime de 20 de metri. Realizarea sa efectivă a durat 5 ani, din cauza greutății cu care au fost strânse fondurile necesare dar și din pricina întârzierii cu care a fost hotărât locul unde va fi amplasat. Pentru realizarea schiței trupului lui Icar (principalul element al monumentului) a fost folosită imaginea boxerului Joe Louis, aflat în acea vreme la București. Pentru cap a fost utilizată o imagine dintr-un album cu piloți renumiți.
Inaugurarea a avut loc pe 20 iulie 1935 în prezența Regelui Carol al II-lea, a membrilor Familiei Regale și a unor importante personalități politice și culturale ale momentului.