0%

Mormântul Ostașului Necunoscut

Mormântul Ostașului Necunoscut

Donatori
  • Asociația pentru Educație Teofor
    2,500 RON
În Parcul Carol se găsește monumentul dedicat Ostașului Necunoscut. 

După Primul Război Mondial, regele Ferdinand al României a decis să se înalțe monumente dedicate memoriei celor care s-au jertfit pe câmpurile de luptă. La 5 ani de la Marea Unire, mai precis pe 17 mai 1923, în ziua Înălțării Domnului, sunt aduse la București rămășițele pămânești ale unuia dintre eroii anonimi căzuți pe front și înhumate într-un mormânt special realizat în Parcul Carol I. 

Creat în 1923, monumentul este format dintr-o criptă de marmură, înconjurată de lanțuri ornamentale din metal, și o piatră tombală realizată după planurile sculptorului Emil Willy Becker. Mormântul este străjuit de o făclie, realizată din bronz, așezată pe un soclu din marmură și piatră. Stingerea flăcării este astăzi nu este doar o impietate, ci și o ilegalitate, fiind stabilit prin lege faptul că aceasta “nu poate fi stinsă sau reaprinsă decât cu aprobarea Guvernului”. Candela stă aprinsă astăzi prin grija Asociației Cultul Patriei.

Piatra tombală a fost dezafectată de autoritățile comuniste în noaptea dintre 23 și 24 decembrie 1958 pentru a face loc monumentului funerar sub forma unui mausoleu, care există și astăzi, și în care aveau să fie înmormântați unii dintre conducătorii partidului de guvernământ (Gheorghiu-Dej, Petru Groza și C. I. Parhon). Osemintele Ostașului Necunoscut au fost mutate atunci în parcul din fața Mausoleului Eroilor de la Mărășești, unde au stat timp de aproape 50 de ani. La cererea Armatei, pe 20 septembrie 1991, acestea au fost readuse în Parcul Carol I.