0%

Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan

Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan

Obeliscul închinat memoriei lui Horea, Cloșca și Crișan se află la intrarea în cetatea orașului Alba Iulia, fiind unul dintre obiectivele principale de vizitat pe harta turistică a județului Alba.
Remarcabila lucrare a sculptorului român de origine maghiară József Fekete Negrulea, realizată în colaborare cu arhitectul Octavian Mihălțan, este un obelisc din piatră, înalt de peste 20 de metri, în stilul Art Deco, creat în cinstea memoriei luptătorilor Răscoalei din 1784-1785, condusă de Horea, Cloșca și Crișan, împotriva marilor proprietari de pământuri din Munții Apuseni. După înăbușirea răscoalei aceștia au fost arestați, Horea și Cloșca executați public pe 28 februarie 1785, fiind trași pe roată, iar Crișan și-a luat viața în închisoare cu câteva zile mai înainte. Anual, aici are loc o ceremonie de comemorare a martiriului acestora.
Lucrarea este o alegorie având, ca elemente principale, statuia care o reprezintă pe zeița Victoria înaripată, cu coroana de lauri în mâna dreaptă, și o inscripție omagială, gravată în marmură la baza monumentului pe care scrie: Smerită închinare lui Horea, Cloșca și Crișan. Deasupra ușii de fier forjat de pe fațada vestică, pe o placă de gresie sunt sculptate, în relief, hotarele României Mari, iar în mijloc, figurile lui Horea, Cloșca și Crișan.
Monumentul, realizat cu fonduri strânse prin colecta publică inițiată de Societatea Culturală ASTRA, a fost inaugurat pe 14 octombrie 1937, în prezența Regelui Carol al II-lea și a fiului său, Mihai, Mare Voievod de Alba Iulia, și a unui public numeros.