0%

Poarta întâlnirii, Transfăgărășan

Poarta întâlnirii, Transfăgărășan

Donatori
  • Asociația pentru Educație Teofor
    2,500 RON
POARTA ÎNTALNIRII s-a construit pe locul în care s-au întâlnit cele două două plutoane care lucrau la deschiderea drumului Transfăgărășan din sensuri opuse. 
 
Cel mai cunoscut și spectaculos drum din România este considerat a fi Transfăgărășanul. Începe în comuna Bascov, de lângă Pitești și traversează, munții Făgăraș de la nord la sud, până la intersecția cu DN 1, între Sibiu și Brașov. În 1974, o dată cu inaugurarea oficială a drumului, s-au ridicat și inaugurat două monumente închinate militarilor care au contribuit inclusiv cu viața lor la construirea Transfăgărășanului. În urma vandalizărilor și neglijenței, monumentele inițiale s-au deteriorat masiv, așa că în septembrie 2009, la aniversarea a 35 de ani de inaugurarea șoselei acestea au fost restaurate integral.
Pe versantul nordic, la cota 1200, se înalță „Poarta Geniștilor”, un colț de stâncă străpuns de drum. La cota 1600 se găsește „Poarta Întâlnirii”, un monument pe a cărui placă stă înscris: „În această zonă s-au întâlnit în ziua de 16 august 1971 două subunități de geniu care lucrau la deschiderea drumului Transfăgărășan din sensuri opuse.” 
Transfăgărășanul este deosebit de periculos, atunci când nu există o bună vizibilitate, având multe viraje și curbe în ac de păr. Este închis, anual, între 1 noiembrie şi 30 iunie pe sectorul cuprins între kilometrul 104 de la Piscu Negru şi kilometrul 130 la Cabana Bâlea Cascadă. În această perioadă la Lacul Bâlea se poate ajunge cu telecabina, de la cabana „Bâlea Cascadă”. Transfăgărăşanul are în total peste 830 podeţe şi 27 viaducte.