0%

Muzeul de Artă Populară „Nicolae Minovici”

Muzeul de Artă Populară „Nicolae Minovici”

Donatori
  • Asociația pentru Educație Teofor
    2,500 RON
Muzeul de Artă Populară „Nicolae Minovici”, cunoscut și sub numele de „Vila Minovici” sau „Vila cu clopoței”, primul muzeu de artă populară din București, se află pe strada Dr. Nicolae Minovici nr. 1, în fața Fântânii Miorița și în proximitatea Gării Băneasa. 
 
Ridicată în 1905, în stil neoromânesc, cu influențe ale stilurilor începului de secol XX, după planurile renumitului arhitect Cristofi Cerchez, de către medicul Nicolae Minovici (1868-1941), importantă personalitate a medicinei românești de la începutul secolului al XX-lea, clădirea s-a dorit a fi, inițial, o vilă de odihnă, fiind prima locuință din București construită după modelul tradițional românesc. Însă, după doar un an, proprietarul ei a decis să-i schimbe destinația,  astfel încât aceasta devine adăpost pentru o vastă colecție de artă etnografică românească și primul muzeu de profil din București, fiind denumită ,,Muzeul de Artă Națională Prof. Dr. Nicolae Minovici”.  Astfel, fiecare încăpere din vilă se transformă într-un veritabil spațiu de expunere muzeală.
Exponatele acestuia constau în impresionanta colecție de obiecte de artă națională, de la icoane, ceramică și țesături tradiționale și instrumente muzicale, toate obiecte specifice gospodăriilor ţărăneşti, la pictură contemporană, strânsă de dr. Nicolae Minovici pe parcursul a patru decenii. 
Muzeul va fi deschis publicului începând cu anul 1914, iar din 1936 el va fi transferat în proprietatea municipalității.
Actuala expoziție a fost deschisă în 2017. Clădirea se păstrează bine conservată, fără a fi necesare modificări față de condiția sa inițială, fiind reabilitată prin Programul Operaţional Regional 2007-2013.