0%

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

Donatori
  • Asociația pentru Educație Teofor
    2,500 RON
Aflat pe malul lacului Herăstrău, pe Șoseaua Kiseleff nr. 30, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” este una dintre cele mai importante atracții turistice din București și unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din Europa.
Întinzându-se pe 15 hectare, cuprinzând 300 de modele arhitecturale de locuințe rurale din diverse regiuni ale României, muzeul este, în fapt, un sat autentic, cu monumente şi artefacte ce datează din secolele XVII-XX, fiind o adevărată capodoperă a stilului arhitectural românesc.
Ideea realizării unui astfel de muzeu în aer liber a apărut încă din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, la inițiativa profesorului Dimitrie Gusti, întemeietor al Şcolii Sociologice românești. Acesta a organizat, între anii 1925 și 1935, mai multe campanii de cercetări monografice în țară, cu echipe compuse de sociologi, etnografi, folclorişti, geografi, medici şi studenţi ai săi. Drept rezultat, pe terenul de 4500 metri pătrați aflat pe malul lacului Herăstrău, acordat de municipalitate, cu sprijinul Fundației Culturale Regale „Principele Carol” care a susținut moral și material proiectul, va fi inaugurat la 10 mai 1936 Muzeul Satului, în prezenţa regelui Carol al II-lea. O săptămână mai târziu va fi deschis și publicului.
În anul 1948 muzeul s-a transformat din rezervaţie sociologică în muzeu etnografic. 
30 de ani mai târziu, în 1978, Muzeul Satului fuzionează cu Muzeul de Artă Populară al Republicii Socialiste România. În 1990 îşi recapătă individualitatea, prin separarea de muzeul cu care fuzionase, actualul Muzeu al Ţăranului Român. 
În 2016, muzeul se extinde cu o nouă aripă, amenajată în apropierea Palatului Elisabeta, care cuprinde 30 de monumente noi.