0%
Muzeul Național de Artă Contemporană se află pe Strada Izvor nr. 2 - 4, aripa E4 a clădirii Palatului Parlamentului, fiind una dintre cele mai importante instituții din România care promovează arta contemporană românească.
Muzeul, cunoscut cu denumirea prescurtată MNAC, a fost înființat în anul 2001 și a funcționat, inițial, în sediul fostei Fundații Kalinderu, sub numele de Kalinderu Medialab, urmare a unirii Departamentului de Artă Contemporană al Muzeului Național de Artă al României cu Oficiul Național pentru Documentare și Expoziții de Artă. Vreme de 12 ani, acesta a fost condus de inițiatorul său, renumitul istoric și colecționar de artă și fotograf Mihai Oroveanu (1946-2013). Dorința acestuia a fost ca MNAC să reprezinte ceea ce se numește un museum in progress, un mediu care să stimuleze arta contemporană și să pună într-o nouă lumină cultura vizuală românească recentă, atât în context național, cât și internațional.
MNAC prezintă publicului trei galerii: Galeria de Artă Europeană, Galeria de Artă Veche Românească și Galeria de Artă Românească Modernă. Colecția MNAC reunește peste 7000 de lucrări ce datează din perioada postbelică. Programul muzeului cuprinde mai multe paliere de manifestare a artelor contemporane, de la pictură, sculptură, grafică, artă digitală la film experimental, muzică, performance și dans, coordonate ale unui veritabil laborator de creație și de cercetare a prezentului și trecutului artei românești.
Amplasarea muzeului în clădirea Palatului Parlamentului (fosta Casă a Poporului), ca mărime cea de-a doua clădire administrativă din lume, a născut de la bun început ostilitatea unei părți a comunității artistice.