Muzeul Național de Istorie a României

Donatori
  • Asociația pentru Educație Teofor
    2,500 RON
Deschis în anul 1972, este una dintre instituțiile reprezentative ale culturii românești.
 
Muzeul este găzduit într-o clădire monument istoric, numită în trecut Palatul Poștelor, aflată în perimetrul vechiului centru istoric al Bucureștiului, în Calea Victoriei nr. 12. Clădirea a fost construită între anii 1894 și 1899, pe baza planurilor arhitectului Al. Savulescu.
 
Având o suprafață de 8.000 mp, muzeul reunește în 60 de săli exponate cu o valoare deosebită, mărturii despre prezența omului pe teritoriul României încă din paleolitic, cultura materială și spirituală a geto-dacilor, războaiele daco-romane și transformarea Daciei în provincie a Imperiului roman, structurile de putere ale statului în societatea medievală, domniile fanariote, revoluția burghezo-democratică de la 1848, câștigarea independenței, declanșarea celor două războaie mondiale etc. Bogatul patrimoniu al muzeului include peste 690.000 de piese, fiind structurat în nenumărate colecții: ceramică, numismatică, filatelie, medalistică-sigilografie, tezaur, manuscrise, tipărituri, artă plastică, artă decorativă, fototecă istorică, stampe, hărți, metal, armament și echipament, textile și mobilier.
Expozițiile permanente sunt:  Copia Columnei lui Traian, realizată la scara 1:1 după originalul aflat la Roma (monumentul este o istorie, în piatră, a războaielor dacice ale lui Traian, fiind prezentate 2.500 de figuri pe o friză desfășurată pe o lungime de circa 200 m, grupate în 155 de scene); expozitia Lapidarium ( cuprinzând peste 165 de piese litice reprezentative pentru spațiul românesc, obiecte cu caracter religios, funerar sau arhiectural);  expozitia Tezaurul istoric (prezentând peste 3000 de piese originale, unele dintre ele ilustrând evenimente și activități ale unor personalitati istorice).
Expozițiile permanente sunt completate de expoziții temporare, care aduc în atenția publicului teme variate și oferă o perspectivă proaspătă asupra istoriei.