Secţie a Muzeului Judeţean de Artă Prahova Ion Ionescu-Quintus, Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu din Câmpina este amenajat în casa în care a trăit, alături de familie, ultimii săi ani de viață renumitul pictor român, personalitate eminentă a plasticii româneşti.
Casa inițială, construită de artist, a ars în timpul Primului Război Mondial, aici stabilindu-se Cartierul General German pentru întreaga zonă. Din fericire, o parte din obiecte au fost salvate. Între 1954-1955 a fost posibilă reconstrucția bibliotecii, a atelierului și a sufrageriei casei în care a trăit marele pictor, între anii 1904 și 1907. Etajul, însă, nu a putut fi reconstituit. Cu toate acestea, Muzeul Memorial dedicat lui Nicolae Grigorescu a putut fi deschis publicului începând cu 1957. De menționat este faptul că reconstrucția s-a realizat sub atenta îndrumare a fiului pictorului, Gheorghe Grigorescu.
Nicolae Grigorescu, a fost primul artist plastic care a primit titlul de membru al Academiei Române. El a reprezentat un moment important pentru ceea ce înseamnă cultura română modernă, creația sa inaugurând o tradiție picturală impresionantă care îl face să fie considerat primul pictor român de talie europeană. A asimilat informații care au apărut în a doua jumătate a veacului trecut și le-a aplicat în mod creator pentru a exprima adevărul plastic specific peisajului românesc. Eliberându-se de convenționalismul academic, a reușit în mod excepțional redarea sinceră, directă și spontană a imaginii adevărate a naturii. Cele mai multe desene care se păstrează până astăzi sunt legate de Războiul de Independență (1877) la care a participat ca reporter de război.