0%

Biblioteca „V.A. Urechia”, Galați

Biblioteca „V.A. Urechia”, Galați

Donatori
  • Asociația pentru Educație Teofor
    2,500 RON
Biblioteca a fost fondată pe 11 noiembrie 1889,  prin donaţia academicianului Vasile Alexandrescu Urechia. 
 
Edificiul a fost construit între anii 1893 – 1896, ca sediu al comisiei ce avea rolul să reglementeze regimul navigației pe Dunăre. Prima instituție europeană a avut, așadar, sediul la Galați. 
Construită în stil neoclasic, clădirea are un caracter compact. Planul cuprinde subsol, parter și două etaje. Parterul, cu rezaliți și cu un portal străjuit de o copertină din fier forjat, este delimitat de etaje, printr-un brâu în relief. Corpul central este dominat de silueta a două coloane, ce sprijină un fronton curbat, în timp ce muchiile laterale prezintă coloane adosate, de secțiune pătrată. Ferestrele sunt subliniate de ghirlande vegetale, ceea ce conferă edificiului eleganță. 
Vasile Alexandrescu Urechia a fost istoric, scriitor, om politic și membru fondator al Academiei Române. Biblioteca din Galați îi poartă numele, pentru a omagia personalitatea sa enciclopedică. Astfel, cel  care a avut și preocupări de filolog, de bibliotecar, heraldist a fost, de asemenea, jurnalist și profesor universitar, critic literar și diplomat. Clădirea bibliotecii  V.A. Urechia din Galați beneficiază de un amplu proiect de restaurare cu fonduri europenene, la fel ca la începuturile sale, când  decizia de înființare a comisiei pe care a găzduit-o, a fost luată de 8 state europene. Edificiul este monument de arhitectură de importanță națională.