Donatori
  • Asociația pentru Educație Teofor
    2,500 RON
Clădirea Muzeului de Artă este cel mai important edificiu baroc din Cluj-Napoca.
Considerat a fi cea mai frumoasă clădire din Transilvania, Palatul Banffy a fost ridicat în perioada 1774-1785, de către arhitectul german Johann Eberhard Blaumann, ca reşedinţă particulară a contelui Bánffy György (devenit mai târziu guvernator al Transilvaniei). Importanți meșteri ai vremii, dulgheri, tâmplari, cioplitori în piatră, au contribuit la ridicarea acestei perle în stil baroc. Clădirea, de plan dreptunghiular, cu parter și etaj, are o generoasă curte interioară.
Ulterior, clădirii i-au fost date alte destinaţii: reşedinţă de protocol, Cazinou Naţional, clădire de apartamente şi spaţii comerciale, sediu de societăţi industriale. În anul 1925 a fost construit chiar un cinematograf în curtea imobilului.
Fațada este decorată cu o logie, ritmată de șapte coloane, cu caneluri și capiteluri cu motive vegetale. Blazonul familiei Banffy dar și statui din mitologia greco – romană completează bogata decorație a palatului. De-a lungul vremii,  cunoscute figuri au trecut pragul acestei somptuoase clădiri, bucurându-se de confortul apartamentelor situate la etajul clădirii. Printre acestea, Franz Liszt, împăratul Francisc I al Austriei, împreună cu soția sa, Carolina, dar și împăratul Franz Iosef și împărăteasa Sisi ai Austro – Ungariei. 
Între anii 1960-74 la palat au avut loc vaste lucrări de restaurare. Muzeul de Artă s-a mutat în palatul parţial restaurat în 1962 şi a fost deschis publicului în 1965.
Clădirea este înscrisă în lista clădirilor de patrimoniu arhitectural şi artistic naţional al României.