0%
Gazdă ocazională pentru regii Carol I și Ferdinand, Palatul „Jean Mihail” din Craiova a fost construit în stil neogotic, în zorii secolului XX.
Arhitectul palatului este renumitul Paul Gottereau, cel căruia îi datorăm somptuoasa clădire a CEC-ului din București. Planul clădirii cuprinde subsol, parter, etaj și mansardă. Fațada este bogat decorată, cu motive vegetale, o adevărată dantelărie în piatră, ce subliniază ferestrele ample. Zidurile cu rezaliți ritmează fațada, iar elementele de feronerie îi dau eleganță și rafinament. Podul mansardat prezintă ferestre și mici hublouri, de asemenea, bogat decorate. În timpul Celui De-al Doilea Război Mondial, Palatul a fost sediul Comandamentului german din regiunea Olteniei, iar după război, a servit drept sediu pentru Comandamentul sovietic, prilej cu care a găzduit, din nou, importante personalități. De mai bine de jumătate de secol, clădirea este sediul Muzeului de Artă, o instituție de cultură cu o activitate semnificativă, ce cuprinde valoroase colecții. Astfel, pornind de la fondul de bază, „Pinacoteca Alexandru și Aristia Aman”, muzeul gestionează fonduri de lucrări de școală olandeză, flamandă, italiană și franceză, din secolul al XVII-lea, lucrări originale ale marelui Theodor Aman, dar și lucrări de grafică și de artă decorativă.
Edificiul, cunoscut și drept Palatul Constantin Mihail, după numele tatălui omului de afaceri Jean Mihail, este catalogat drept monument istoric de importanță națională.