Donatori
  • Asociația pentru Educație Teofor
    2,500 RON
Palatul Marghiloman este o clădire emblematică a Buzăului, ce poartă numele unui personaj insolit.
 
Alexandru Marghiloman este cel care, în calitate de prim – ministru al României, a semnat, în 1918, documentul Unirii cu Basarabia. Ansamblul cuprinde un parc dendrologic generos, Vila Albatros dar și clădiri anexe, în care funcționau grajdurile. Ansamblul a fost părăsit după moartea celebrului său proprietar, în 1925  și a fost recent recuperat parțial, din stadiul de ruină în care s-a aflat, până nu demult. La sfârșitul secolului al XIX-lea, Marghiloman încredințează modernizarea palatului marelui arhitect francez Paul Gottreau, cel căruia îi datorăm importante clădiri bucureștene: cladirea CEC, Biblioteca Centrală Universitară, Așezămintele Nifon, dar și Palatul Cotroceni. 
Vila Albatros, ce poartă numele calului preferat al lui Marghiloman, este un edificiu impunător. Intrarea principală se face printr-un pridvor generos, străjuit de coloane, deschis la etaj cu un balcon în arcadă și cu un turn suplu, ce îi conferă eleganță. Ferestrele generoase, subliniate de ancadramente din piatră, echilibrează zidurile masive, decorate auster. Parcul, cu alei impresionante, este delimitat de „zidul lui Marghiloman”, el însuși recuperat din stadiu de ruină,
Astăzi, Vila Albatros este sediul Centrului Cultural Alexandru Marghiloman, iar întregul ansamblu este catalogat drept monument de patrimoniu de importanță locală.