0%
Construcţia şcolii gimnaziale Carol I a început în 1881. Planul clădirii a fost realizat de arhitectul Retter, iar supravegherea lucrărilor s-a realizat de către inginerul Petre Radovici. Un an mai tarziu, s-a dat în folosinţă şcoala primară cu clasele 1,2 şi 3, iar în 1884 s-a transformat în gimnaziu real de băieţi. Pe 19 februarie 1894, profesorii au propus ca liceul să fie denumit „Ştirbei-Vodă“, ca recunoaştere faţă de Domnitorul Barbu Ştirbei, cel care la 1852 a emanicipat oraşul Călăraşi. În anul 1961, liceul s-a mutat într-un local nou, iar în clădirea veche a rămas Şcoala nr. 1 cu clasele I-VIII care, din 14 noiembrie 2003, funcţionează sub denumirea de Gimnaziul „Carol I“.
În lunga sa perioadă ca şef al statului român modern, Carol I a efectuat multe vizite în judeţele României pentru a cunoaşte personal modul de viaţă al românilor, modul cum lucrează administraţiile locale. A vizitat Calarasiul în trei rânduri. Atunci când s-a organizat penultima vizită oficială a regelui în ţară, acesta a ţinut ca pe agenda vizitei respective să fie inclus şi Portul Călăraşi. Solicitase acest lucru din respectul deosebit pe care îl purta inginerului Anghel Saligny. Prima vizită la Călăraşi a regelui Carol I, cea din 5 octombrie 1890, fusese ocazionată de punerea pietrei de fundaţie la Podul de la Cernavodă pe care l-a ridicat acelaşi Anghel Saligny. Atunci, în drum spre Cernavodă, regele a făcut un popas la Călăraşi, făcând o vizită şi la recent înfiinţatul Gimnaziu Ştirbei Vodă.
În clădirea veche de peste 140 de ani au studiat renumiţi cercetători, scriitori, poeţi şi actori. În anul 2004, primul liceu din Călărași a fost recunoscut de către Comisia Naţională a Monumentelor Istorice și înscris în lista monumentelor istorice.