Donatori
  • Asociația pentru Educație Teofor
    2,500 RON
Denumită Palat Regal pe vremea monarhiei, vila a fost construită de Regina Maria, în vremea aceea Mamaia fiind o o staţiune aproape pustie, cu doar câteva construcții şi cu puţină lume.
 
Lucrările reşedinţei de vară au început în 1923 şi s-au finalizat trei ani mai târziu. Palatul cu mansardă avea centrală termică, bucătărie modernă, garderobă, spălătorie, bufet, iar în curte a fost amenajat un părculeţ în mijlocul căruia a fost ridicată o fântână. 
 Sarcina proiectării i-a revenit unui arhitect italian, care a gândit un domeniu generos, cu nu mai puțin de 35 de camere, demisol, parter, etaj și mansardă. Îmbinând stilul mediteranean, cu cel balcanic – oriental, vila avea, la începutul secolului XX, deschideri largi spre mare, cu ferestre ample, ce îi accentuau orizontalitatea. Din toate aceste elemente perfect echilibrate, astăzi se mai păstrează doar turnul foișor, cu un acoperiș în patru ape, sprijinit pe coloane robuste. În 1927, Regina Maria a dăruit vila de la Mamaia Principesei Elena, mama Regelui Mihai. Verile petrecute aici de membrii familiilor regale europene se oglindesc în celebrele fotografii de epocă, în care îl putem vedea pe Regele Mihai copil, însoțit de Philip, duce de Edinbourgh, cel ce avea să devină soțul Reginei Elisabeta a Marii Britanii. După ce Principesa Elena este nevoită să-și vândă toate proprietățile și să părăsească țara, Armata Română cumpără Vila Regală. În timpul comuniștilor vila a fost bine păstrată. Din 2022, printr-o hotărâre judecătorească, Vila Regală din Mamaia a revenit în patrimoniul statului.