Donatori
  • Asociația pentru Educație Teofor
    2,500 RON
Junii Brașovului sunt constituiți în șapte grupuri de călăreți, a căror misiune este păstrarea și promovarea tradițiilor din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi. 

Prima atestare documentară a obiceiurilor Junilor din Șcheii Brașovului datează din 1728. Modul de organizare a tinerilor în instituția juniei se regăsește în mai toate satele din Transilvania. Particularitatea Junilor din Șcheii Brașovului este, pe de o parte, pornită, la origini, din necesitatea de a se organiza în cete menite să apere proprietățile împotriva hoților, având în vedere că, odinioară, cetatea Brașovului era un centru comercial, iar odată cu lăsarea întunericului, porțile cetății se închideau, fiind scoși afară toți străinii, aceștia aciuindu-se pe timpul nopții în jurul cetății și jefuind, de multe ori, gospodăriile locuitorilor, iar pe de altă parte, reprezentau și apărau comunitatea de români, care își atestă vechimea și spiritualitatea creștină.

An de an, în Șcheii Brașovului, odată cu învierea naturii și a sărbătorilor Sfintelor Paști, are loc o manifestare ce depășește banalul unui simplu obicei, cumulând în desfășurarea lui elemente de mit, rit, ceremonial și magie. Evenimentul tradițional al Junilor Brașovului, cunoscut sub denumirea de Coborârea în Cetate, este defilarea călare pe străzile cetății Brașovului, din Duminica Tomii, manifestare unică în România. Buzduganul, nelipsit la orice manifestare a Junilor, se identifică cu misiunea majoră a lor, ca organizație militară de apărare.

În Șcheii Brașovului sunt peste șaizeci de troițe, mărturii ale tradiției ortodoxe a locuitorilor, reprezentând totodată o formă de credință și rezistență împotriva convertirii la alte religii, iar o parte dintre acestea sunt sub ocrotirea Junilor Brașovului.