0%

Castrul roman Porolissum
Donatori
  • Asociația pentru Educație Teofor
    2,500 RON
Castrul de la Porolissum, aflat pe Măgura Pomăt (Dealul Pomet), județul Sălaj, este unul dintre cele mai întinse muzee arheologice aflate în aer liber din România și cel mai important centru turistic din nord-vestul țării. 
Oraș dac, datând din jurul anilor 105-106, Porolissum a fost construit ca tabără militară pe vremea când Împăratul Traian purta cel de-al doilea război împotriva dacilor, acesta dorind să înființeze aici un punct fortificat pentru a apăra principalul loc de trecere prin Munții Carpați. În anul 124, pe vremea Împăratului Marcus Aurelius, orașul devine capitala provinciei romane Dacia Porolissensis, având nu doar o destinație strategică și administrativ-politică, ci și o importantă valoare comercială. 
Cetatea, care ajunsese în timp să poată găzdui câteva mii de soldați, a fost părăsită de cei care au construit-o în anul 271, la retragerea romanilor din Dacia pe vremea Împăratului Aurelian. În ciuda acestui lucru, săpăturile arheologice au arătat că locul nu a fost părăsit vreme îndelungată de localnici. 
Structura cetății, cu dimensiunile 300 x 240m, prevăzută cu fundație din piatră și lemn, în partea superioară, a făcut ca aceasta să se păstreze bine în timp. În 1970 s-au început aici cercetările arheologice, descoperindu-se rămășițele instalațiilor militare și ale părții civile a orașului, reprezentată de mai multe băi publice, un templu închinat lui Liber Pater, un amfiteatru și case de locuit. Întreaga rezervație arheologică are peste 300 ha.
Restaurarea integrală a porții praetoria a castrului de pe Măgura Pomăt a fost o lucrare impresionantă, fiind singura reconstituire de acest gen din Europa centrală şi de sud-est.