0%
Aflat în județul Sibiu, între Sighișoara și Mediaș, ansamblul arhitectonic de la Biertan a fost construit în perioada 1492-1515 și este considerat un important punct turistic din Transilvania, fiind inclus în 1993 pe Lista Patrimoniului Universal UNESCO.
Biertanul este una dintre primele așezări germane de sași din Ardeal, fiind atestat ca cetate încă din anul 1397. Intrarea în ansamblul de la Biertan se poate face prin cele trei porți, vestică, nordică și sudică. Biserica, Turnul Mausoleu (care adăpostește mormintele preoților care au slujit aici începând cu 1913), Turnul Țesătorilor, Turnul Slăninilor și carcera (destinată, în special, celor căsătoriți care se aflau în neînțelegeri) sunt elementele care atrag în mod cert orice turist care vizitează cetatea de la Biertan.
Biserica impresionează prin amplasarea ei în armonie perfectă cu așezarea săsească în care se află, cu stilul său inconfundabil cu case dispuse în șir în jurul unei piețe. Valoarea istorică și estetică a acestui lăcaș de cult, ridicat în mai multe etape, de la sfârșitul secolului al XV-lea până la începutul secolului al XVI-lea, este însemnată.
Altarul de la Biertan, construit între anii 1483-1513 de meșteri din Nurnberg și Viena, este considerat ca fiind cel mai mare de pe teritoriul transilvan și este împodobit cu 28 de panouri pictate cu influențe austrieci și nemțești. În centrul acestuia de găsește un crucifix sculptat, reprezentându-le pe Fecioara Maria și Maria Magdalena îmbrățișându-L pe Christos. Pe locul în care se află acum crucifixul se afla în perioada catolică o statuie a Fecioarei Maria. De aici și denumirea bisericii, „Biserica Sfânta Maria”.