Donatori
  • Asociația pentru Educație Teofor
    2,500 RON
Înscrisă în Repertoriul Arheologic Național, Cetatea Callatis se află pe teritoriul Mangaliei de astăzi, județul Constanța, și a fost întemeiată de coloniștii greci veniți din Heracleea Pontică, fiind un important oraș-port, centru comercial și meșteșugăresc. 

Sursele istorice afirmă că cetatea a existat până în prima jumătate a secolului al VII-lea î.Hr., fiind înființată undeva către finele secolului al VI-lea î.Hr., deși cele mai vechi dovezi arheologice descoperite aici sunt atestate de cu două secole înainte. Aceasta funcționa conform regulilor democratice grecești. Denumirea cetății vine din limba greacă și înseamnă „cea mai frumoasă”. Izvoarele istorice afirmă că aceasta ar fi fost ridicată pe locul unei aşezări getice numită Cerbatis sau Acervetis, la porunca Oracolului din Delphi.

Ansamblul cetății este format din 12 monumente: cetatea romană și romano-bizantină, basilica, două necropole, mormintele hypogee paleocreștine cu inscripții, necropola tumulară, colonia greacă, zidul de apărare, mormântul „cu papirus”, mormântul cu boltă (scitic), zidul de incintă și un monument istoric de clasă A.

Situl arheologic al cetății se află în apropierea falezei, în perimetrul dintre Sanatoriul Balnear, Casa de Cultură, strada Constanței, Geamia Esmahan Sultan și intrarea în portul comercial, spațiu unde pot fi văzute astăzi zidurile de incintă și edificiul roman. Fostul port al cetăţii este acoperit de apele Mării Negre. Descoperirile arheologice au reprezentat obiective majore de cercetare pentru cei mai importanți arheologi români, printre care Vasile Pârvan, Radu Vulpe și Theofil Sauciuc-Săveanu.

Mangalia este considerat ca fiind cel mai vechi oraş din România, singura fostă colonie dorică de pe ţărmul Pontului Euxin.