0%

Cetatea Carașova, Caraș-Severin

Cetatea Carașova, Caraș-Severin

Donatori
  • Asociația pentru Educație Teofor
    2,500 RON
Cetatea Carașova, construită pe dealul Grad, în apropiere de Reșița, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Banat.

Despre Cetatea Carașova se spune că ar fi fost ridicată în timpul dacilor și folosită, mai apoi, de romani, însă prima atestare documentară datează din vremea regelui Ungariei, Carol I Robert de Anjou. Printre castelanii de Carașova, cea mai marcantă personalitate a fost cea a lui Filipo Scolari.
Peste 200 de ani, în 1520, cetatea este cucerită de turci, care i-au întărit zidurile și au transformat-o într-o fortificație puternică, înconjurată de prăpastie pe trei laturi și cu două șanțuri de apărare săpate în fața ei.Carașova mai este cunoscută și drept Cetatea Turcului.
În interiorul cetății, în partea cea mai înaltă a dealului, de o parte și de alta a ei, a fost ridicat un zid interior cu grosimea de 4 m, probabil și cu scopul de a masca vârful stâncii. Lungimea sa maximă este de 9,5 m. 
În istoriografie, din perioada de început a secolului al XIV-lea, datează ceea ce s-a numit „încastelarea Transilvaniei”. Cetățile construite aici au câteva caracteristici comune. De dimensiuni reduse, situate pe culmea dealurilor cu pante abrupte, greu accesibile, cetățile exploatează astfel avantajele defensive ale terenului. De-a lungul vremii, cetatea a fost înconjurată de legende. Se spune, astfel, că zidul din piatră de calcar ar fi fost consolidat cu mortar amestecat cu vin și lapte. În realitate, aceste straturi au fost protejate cu pământ și piatră și consolidate cu paramente din piatră cioplită. În prezent, din vechea
Cetate Carașova au mai rămas doar fragmente din zidul gros de incintă.