Donatori
  • Asociația pentru Educație Teofor
    2,500 RON
Situl cunoscut sub denumirea de Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia (comuna Orăștioara de Sus, jud. Hunedoara) face parte din complexul de cetăți dacice din Munții Orăștie. 

Este cea mai mare așezare cunoscută pentru spațiul dacic. Din suprapunerea datelor arheologice și a surselor scrise antice reiese că aici a fost capitala regatului dac. Vreme de aproape un secol și jumătate, Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia a fost principalul centru politic, religios, economic și militar al lumii dacice. Partea centrală a așezării era ocupată de fortificație și de zona sacră, iar pe restul numeroaselor terase antropogene amenajate pe pantele dealului erau zonele civile, împărțite convențional în prezent în cartierul civil de vest, respectiv cartierul civil de est.

Așezarea dacică se întinde pe un deal cu o lungime de cca. 4,5 km. Fortificația pe care vizitatorii o pot vedea astăzi pe teren datează din perioada războaielor daco-romane. Zidurile sale, realizate mai ales din blocuri de calcar, închid o suprafață de cca. 30 000 m2. În diverse puncte din interior și din imediata vecinătate, au fost descoperite urmele unor barăci și ale unor edificii romane. Fortificația dacică inițială, cu o suprafață estimată la cca. 10 000 m2, a fost aproape complet afectată de distrugerile și de amenajările de mare amploare ale terenului din timpul războaielor.

La Sarmizegetusa Regia au fost aflate mii de piese din fier: unelte de făurărie, de tâmplărie – dulgherie, de bijutier, de pietrari, pentru agricultură, obiecte de uz domestic, arme, piese decorative etc.