0%
Construită în secolul al XIII-lea, Biserica fortificată din Viscri, județul Brașov, este un monument istoric ce aparține cultului evanghelic de Confesiune Augustană și a fost înscrisă pe lista patrimoniului mondial UNESCO în anul 1999.
Biserica, amplasată în centrul localității, a fost ridicată de primii coloniști secui, pe locul unei bazilici romane ce data din secolul al XII-lea. După dovezile arheologice descoperite, se pare că biserica-fortificată a aparținut unui grup de secui ce păzeau această zonă aflată la granița statului maghiar feudal. Mai târziu, lăcașul a fost preluat de sași transilvăneni. Inițial romano-catolică, biserica fortificată a devenit luterană după Reforma protestantă, fiind un exemplu edificator de arhitectură defensivă din Transilvania. Conform cercetărilor arheologice realizate în anii ’70, biserica apare în documente începând de pe la anul 1400, sub numele de „Alba ecclesia" (alias Viscri). Ansamblul a trecut prin numeroase momente de reconstruire de-a lungul timpului. În anii ’70 au avut loc lucrări ample de restaurare, printre care s-a numărat reconstruirea coridorului de apărare al bastionului de est.
Biserica face parte, așadar, dintr-un ansamblu de arhitectură rurală, corespunzătoare perioadei de început a secolului al XVII-lea, ansamblu format din biserica-sală, două bastioane, două turnuri defensive, drumuri de apărare și un turn de poartă. Zidul de incintă a fost ridicat la început de sec. al XVI-lea.
În interiorul zidurilor de apărare există azi un muzeu unde se pot admira costume tradiționale ale sașilor, piese de mobilier, articole țesute sau de olărit folosite în viața de zi cu zi în această zonă.