0%

Biserica Sfânta Brigita, Oradea

Biserica Sfânta Brigita, Oradea

Donatori
  • Asociația pentru Educație Teofor
    2,500 RON
Biserica Sfânta Brigita este prima biserică romano – catolică ridicată de Habsburgi, după cucerirea orașului de sub stăpânirea otomană, în 1692.
 
 
Biserica poartă hramul Sfânta Treime. Mai este cunoscută și ca Biserica Sfântul Spirit, dar și drept Biserica Rutenilor, după comunitatea greco – catolică căreia lăcașul i-a aparținut o perioadă. Lăcașul a fost construit cu hramul sfintei Brigita a Suediei în anul 1693, la comanda episcopului romano-catolic Augustin Benkovics. 
Vreme de 30 de ani, Biserica Sfânta Brigita a avut funcția de catedrală provizorie a Episcopiei Romano – Catolice din Oradea. 
La 20 octombrie 1788 a fost încheiat un contract între zugravul Ioan Buda și reprezentanții comunității rutenilor din Oradea, contract în baza căruia a fost efectuată pictarea iconostasului bisericii.
Cu timpul, lăcașul a fost donat, pe rând, ordinului franciscan, ordinului paulin, comunității catolice a armenilor dar și comunității greco – catolice din Oradea. Din 1948, edificiul a trecut în posesia Bisericii Ortodoxe Române, iar în timpul comuniștilor a fost ascunsă în spatele blocurilor. Intrarea în biserică se face printr-un gang, care nu anunță faptul că în spate se află o bijuterie de arhitectură barocă. Biserica păstrează câteva elemente de decorație specifică lăcașelor de cult construite în stil baroc: fațada, cu decorație sobră, cu frontonul delimitat de acolade, dar și turnul de bază pătrată, cu acoperiș în formă de bulb. În zilele noastre, biserica a fost retrocedată Diocezei  de Oradea. Edificiul este clasat drept monument de arhitectură de importanță națională.